Euro 2024: Francuzi autogolom do pobjede protiv Austrije!

Jedan od favorita Evropskog prvenstva nije oduševio u prvoj utakmici grupe D, ali je pobjeda bitna za lakši nastavak grupne faze takmičenja
(Francuska se mučila protiv Austrije, a pobjedu su ostvarili autogolom – Foto: X)

U okviru 1. kola grupe D Evropskog prvenstva u Njemačkoj, fudbaleri Francuske pobijedili su u Dusseldorfu selekciju Austrije rezultatom 1:0 (1:0).

Jedini pogodak bio je u stvari autogol Wobera u 38. minuti susreta.

U ovoj grupi jučer je Nizezmska pobijedila Poljsku rezultatom 2:1, tako da sada na tabeli vode Francuska i Nizozemska sa po 3 boda, dok su Poljska i Austrija bez bodova.

Utakmicu agilnije otvaraju fudbaleri Francuske koji su već u trećoj minuti nakon jednog slobodnog udarca stvorili “gužvu” ispred gola Austrije, ali situacija se brzo raščistila.

U osmoj minuti vidjeli smo i prvu velika šansu na utakmici. Mbappe je izašao sam pred golmana Austrije s lijeve strane, ali mu je Pentz odbranio udarac. Pet minuta poslije Theo Hernandez je napravio odličan solo prodor ali nije pronašao nikoga ispred gola Austrije.

Nastavili su Francuzi sa ofanzivnom igrom i potpunom kontrolom utakmice, pa tako u 17. minuti Griezmann pokušava iz slobodnog udarca, ali njegov udarac brani Pentz.

Uspjeli su Austrijanci da se sredinom prvog poluvremena donekle oslobode pritiska i prebace težište igre barem na sredinu terena, a uvezali su i par kornera kako bi dali do znanja da nisu došli sa “bijelom zastavom”.

A u 36. minuti vidjeli smo i vrlo opasan napad Austrijanaca. Baumgartner je izašao sam pred Maignana, ali je golman Milana fantastično odbranio.

Ipak, u 38. minuti Francuska stiže do vodstva. Mbappe je prošao po desnoj strani i centrirao, a Wober pogađa svoju mrežu. Lopta je išla od gola, ali je defanzivac Austrije usmjerio u svoju mrežu za vodstvo Francuza.

Drugo poluvrijeme je počelo onako kako je izgledala i većina prvog – kontrolom igre i većim posjedom lopte Francuza, ali tek u 55. minuti smo vidjeli prvu pravu priliku u drugom dijelu. Mbappe je bio neometan ali nije uspio pogoditi gol Austrijanaca u situaciji “jedan na jedan”.

Zaigrala je Austrija nakon toga dosta otvorenije i češće su dolazili bliže golu Francuske, a nakon što je u 62. minuti oboren Sabitzer u kaznenom prostoru, tražili su i penal, međutim sudije se nisu oglašavale.

Finiš susreta je obilježilo i mnogo prekida, a u 86. minuti Kante je u posljednji čas spasio pogodak nakon što je Wimmer se našao skoro sam pred golom Francuske.

Ni u devet minuta nadoknade vremena nismo vidjeli mnogo, osim prilika Sabitzera i Prassa, ali promjene rezultata nije bilo.

U okviru drugog kola Francuska će odmjeriti snage s Nizozemskom 21. juna dok će istog dana Austrija odigrati meč s Poljskom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *