Euro 2024: Azzuri se namučili protiv Albanaca, do pobjede došli preokretom!

Početak je bio kao iz snova za Albance koji su već u prvoj minuti postigli gol i poveli protiv aktuelnih evropskih prvaka
(Aktuelni evropski prvaci su preokretom došli do pobjede protiv Albanije – Foto: X)

Ove dvije reprezentacije su se do sada sastale četiri puta, u sva četiri navrata pobjede su slavili Italijani. Posljednji međusobni susret ove dvije reprezentacije imao je prijateljski karakter, a odigran je u novembru 2022. godine, pobjedu je rezultatom 1:3 slavila Italija. Glavni sudac meča u Dortmundu je Felix Zwayer.

Početak kao iz snova za Albaniju i brz povratak Azzura

Utakmica u Dortmundu je imala historijski početak jer je viđen najbrži gol na prvenstvima Evrope ikada. Defanzivac Italije Dimarco je iz auta greškom uposlio albanskog reprezentativca Bajramija koji je postigao vodeći gol nakon svega 23 sekunde igre i donio radost velikom broju navijača Albanije. Bajrami je nakon postignutog gola postao tek drugi Albanac koji je postizao golove na internacionalnim turnirima.

POGLEDAJTE NAJBRŽI GOL NA EVROPSKIM PRVENSTVIMA

Primljeni gol nije mnogo uticao na Italijane, naprotiv, dao im je dodatni motiv i natjerao ih da zaigraju ofanzivno što su Spallettijevi igrači i učinili i došli do potpunog preokreta. Prvo je gol za poravnanje postigao defanzivac Alessandro Bastoni nakon centaršuta Pellegrinija, a pet minuta nakon izjednačujućeg gola, Nicolo Barella nakon jedne odbijene lopte, efektnim udarcem matira Strakoshu i donosi potpuni preokret Italiji već u 16. minuti susreta.

Bio je to prvi put u historiji da je Italija u grupnoj fazi Evropskog prvenstva postigla dva gola u prvom poluvremenu. Barella je postignutim golom postigao tek četvrti Italijan koji je uspio postići gol na dva i više Evropska prvenstva.

Posjed lopte u prvih 35 minuta bio je 70% – 30% u korist Italije. Nova prilika za Italiju u 40. minuti, Scamacca se našao u odličnoj situaciji, ali Strakosha je ponovo sjajno postavljen. Sudijska nadoknada prvog poluvremena iznosila je tri minute i nije donijela promjene rezultata, ali je donijela jednu ozbiljnu priliku za Italiju u kojoj se našao kapiten Italije, Pellegrini, ali nije najbolje reagovao i ostalo je 2:1.

Priliku za potpuni šok Italijana i poravnanje rezultata imao je rezervista Manaj, ali njegov udarac je otišao pored gola. Glavni sudac susreta, Zwayer je utakmicu odlučio produžiti za četiri minute, a upravo je u sudijskoj nadoknadi jedan navijač uspio utrčati na teren.

EURO 2024, grupa B
Italija – Albanija 2:1 (A. Bastoni 11’, N. Barella 16’ / N. Bajrami 1’)

Italija: G. Donnaruma, G. Di Lorenzo, A. Bastoni, Calafiori, F. Dimarco, Jorginho, N. Barella, D. Frattesi, L. Pellegrini, F. Chiesa, G. Scamacca.

AlbanijaStrakosha, E. Hysaj, Djimsiti, A. Ajeti, Mitaj, Bajrami, Ramadani, Aslani, Seferi, A. Broja, Asani.

TABELA GRUPE B

Španija 3 (3:0)
Italija 3 (2:1)

Albanija 0 (1:2)
Hrvatska 0 (0:3)

U 2. kolu sastaju se:

Hrvatska – Albanija (19.6. – 15 h)
Španija – Italija (20.6. – 21 h) (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *