Žene Srebrenice danas će održati mirni protest u Memorijalnom centru Potočari

(Danas mirni protesti u Memorijalnom centru Potočari – Foto: X)

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, prisjećamo se stradanja 42.000 stanovnika Srebrenice, “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija”, koji su napaćeni troipogodišnjom opsadom predati u ruke četnicima.

Kao rezultat ove krvave epizode, u kojoj su UN, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdražih iz Zaštićene zone Srebrenica.

Organizacije UN, EU i svijet nikada neće moći izbrisati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva. Mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštićene zone Srebrenica”, nećemo nikada zaboraviti niti oprostiti.

Dana 11. jula 2024. godine, navršilo se punih 29 godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano preko šest hiljada i šest stotina posmrtnih ostataka žrtava genocida, ubijenih u julu 1995. godine.

Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražima koji nisu pronađeni i identifikovani. Zločinci se još uvijek slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS-a. Masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane, a posmrtni ostaci još nisu pokupljeni po vrletima RS-a, jer mnogi prostori nisu deminirani, što otežava pronalaženje posmrtnih ostataka koji su na površini već punih 29 godina i još uvijek nisu identificirani.

“Kao svakog 11. u mjesecu, tako ćemo se i ovog jedanaestog jula 2024. godine okupiti u Memorijalnom Centru Potočari, opština Srebrenica u 11:30 sati, odakle će kolona mirno krenuti do direkcije Memorijalnog centra Potočari uz poruku ‘Istina nama, kazna zločincima'”, poručile su u saopštenju.

Mirni protest u Memorijalnom Centru Potočari organizuje Udruženje građana “Žene Srebrenice”, Udruženje “Pokret Majke Enklave Srebrenica i Žepa”, Udruženje “Žene Podrinja i Bratunac”, Udruženje “Srebreničke Majke”, Organizacija Porodice Šehida opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Memorijalni Centar Potočari, žene asocijacija iz Klokotnice Doboj Istok i drugi najavljeni gosti, kao i mnogobrojni građani. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *