Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

(Prestižna nagrada za majke Srebrenice-Foto:Klix.ba)

U okviru Sarajevskog plenuma “Quo Vadis Balkan?”, bit će dodijeljena prestižna Godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava. Odluku o dodjeli nagrade Majkama Srebrenice donijele su Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, te Fakultet političkih nauka iz Sarajeva.

Ova nagrada služi kao priznanje za njihov neumorni angažman u borbi za pravdu, istinu i ljudska prava, posebice kroz aktivnosti udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice.

Njihov doprinos očuvanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je od neprocjenjive važnosti.

“Posebno ističemo njihovu ključnu ulogu u međunarodnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, čime su značajno doprinijele globalnom priznanju i osudi ovog stravičnog zločina. Njihova borba za pravdu i istinu ne samo da je osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cijeloj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Njihove aktivnosti kontinuirano podsjećaju svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost”, navodi se iz Sarajevskog plenuma.

Ceremonija dodjele nagrade održat će se tokom regionalnog plenuma “Quo Vadis, Balkan?”, jednog od najznačajnijih regionalnih događaja koji okuplja najistaknutije pojedince, organizacije, stručnjake i aktiviste posvećene temama demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Svečana ceremonija će biti održana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u petak, 7. juna 2024. godine, s početkom u 19:00 sati.(nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *