Prvi put: Šta znači kreditni rejting za Federaciju BiH?

Dvije vodeće svjetske agencije za kreditni rejting, Moody's i Standard & Poor's, dodijelile su prvi kreditni rejting Federaciji Bosne i Hercegovine na inicijativu Federalnog ministarstva financija.
(Zanimljivo pojašnjenje za Federaciju BiH-Foto: Ilustracija)

Dvije vodeće svjetske agencije za kreditni rejting, Moody's i Standard & Poor's, dodijelile su prvi kreditni rejting Federaciji Bosne i Hercegovine na inicijativu Federalnog ministarstva financija.

Moody's je 14. maja ocijenio Federaciju BiH sa B3, uz stabilne izglede, dok je Standard & Poor's 27. maja potvrdio stabilne izglede Federacije BiH s ocjenom B+/B.

Obje agencije su dodijelile Federaciji BiH kreditni rejting jednak trenutnom suverenom kreditnom rejtingu Bosne i Hercegovine.

Prema izvještajima obje agencije, stabilni izgledi odražavaju kapacitet Federacije BiH da očuva solidnu financijsku poziciju uz sličan nivo duga u naredne dvije godine. Očekuju da će ekonomski oporavak podržati rast fiskalnih prihoda i smanjiti inflacijske pritiske na operativnu potrošnju. Ključni faktori koji su utjecali na ocjenu kreditnog rejtinga uključuju dobru internu likvidnost, pristup domaćem kratkoročnom financiranju i međunarodnim kreditorima, što bi trebalo osigurati dovoljnu likvidnost za pokriće godišnje otplate duga.

Agencija Standard & Poor's je upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting ako Vlada Federacije BiH poveća kapitalnu potrošnju, što bi rezultiralo značajnim deficitom, ili ako dođe do poremećaja u pristupu izvorima financiranja.

Poboljšanje kreditnog rejtinga moglo bi se dogoditi ako dođe do unapređenja suverenog kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine te poboljšanja transparentnosti proračunskog procesa i koordinacije s drugim sudionicima u zemlji, što bi vodilo povoljnijim uvjetima financiranja i održivom ekonomskom razvoju, navedeno je iz Ministarstva financija Federacije BiH. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *