Trump stiže na društvenu mrežu koju je nedavno htio zabraniti u SAD

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, nekadašnji predsjednik SAD-a, iznenadio je mnoge kada je otvorio profil na TikToku, društvenoj mreži za kratke video zapise koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDance.

(Želio je zabraniti Tik-Tok a sada se registrovao na njega- FOTO: Arhiva )

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, nekadašnji predsjednik SAD-a, iznenadio je mnoge kada je otvorio profil na TikToku, društvenoj mreži za kratke video zapise koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDance. Ovo je posebno zanimljivo s obzirom na to da je Trump kao predsjednik pokušao zabraniti ovu platformu.

Kako je prvi objavio Politico, Trump je u subotu navečer objavio svoj prvi video na profilu. U videu, Trump pozdravlja obožavatelje tokom borbe Ultimate Fighting Championship u Newarku, New Jersey. Profil s adresom @realdonaldtrump prikupio je više od 500.000 pratitelja do nedjelje ujutro.

ByteDance trenutno osporava američki zakon donesen u aprilu, prema kojem kompanija mora prodati TikTok do januara sljedeće godine ili se suočiti sa zabranom.

Bijela kuća navodi da ne želi potpuno zabraniti TikTok, ali zbog nacionalne sigurnosti traži da platforma više ne bude u kineskom vlasništvu. TikTok insistira na tome da neće dijeliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom i ističe da je poduzeo značajne mjere za zaštitu privatnosti svojih korisnika.

Trumpov pokušaj da zabrani TikTok 2020. godine blokirao je sud. U martu je Trump izjavio da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali je također naglasio da bi zabrana platforme mogla naštetiti mladima i dodatno ojačati Facebook, platformu koju je često kritizirao.

Zanimljivo je napomenuti da se kampanja za reizbor predsjednika Joea Bidena pridružila TikToku još u februaru ove godine.(nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *