Milijarder Larry Connor pokreće novu misiju: Ekspedicija do Titanica u potpuno sigurnoj podmornici

Larry Connor, milijarder iz Ohija, najavio je novu ekspediciju do olupine Titanica, koja se nalazi na dnu Atlantskog okeana.

(Foto: Ilustracija)

Larry Connor, milijarder iz Ohija, najavio je novu ekspediciju do olupine Titanica, koja se nalazi na dnu Atlantskog okeana. Connorov cilj je povratiti povjerenje u sigurnost podmorskih istraživanja nakon tragičnog incidenta prošle godine kada je podmornica Titan kompanije OceanGate implodirala, pri čemu je poginula cijela posada.

Connor planira zaron na dubinu od 3.800 metara do olupine Titanica u naprednoj podmornici Triton 4000/2 Abyssal Explorer, dizajniranoj za sigurno izvođenje dubokih misija. Njegov partner u ovoj avanturi bit će Patrick Lahey, suosnivač kompanije Triton Submarines, koja je konstruirala ovu podmornicu.

Cilj ekspedicije je demonstrirati kako se dubinska istraživanja mogu provoditi sigurno i pouzdano, posebno nakon nesreće iz prošle godine koja je odnijela živote pet putnika, uključujući direktora OceanGatea Stocktona Rusha.

“Želim pokazati ljudima da okean, iako je ekstremno moćan, može biti predivan i ugodan te zaista promijeniti život čovjeku ako se sve uradi na pravi način,” izjavio je Connor za Wall Street Journal. “Patrick je razmišljao i dizajnirao ovu podmornicu više od desetljeća, ali nismo imali materijale i tehnologiju. Ova podmornica nije mogla biti napravljena prije pet godina.”

Titan je bio na putu do Titanica kada je 18. juna prošle godine doživio katastrofalnu imploziju, pri čemu su poginuli Stockton Rush, milijarder Hamish Harding, Francuz Paul-Henri Nargeolet te pakistanski biznismen Shahzada Dawood zajedno sa svojim 19-godišnjim sinom Sulaimanom.

Industrijski eksperti i jedan zviždač ranije su izrazili zabrinutost za sigurnost Titana, posebno zbog odluke OceanGatea da zaobiđe certifikaciju poznatih sigurnosnih tijela. Connorova ekspedicija ima za cilj pokazati da se s pravom opremom i procedurama istraživanje dubina može provoditi bez opasnosti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *