Rast potrošačkih cijena u BiH: Najveće poskupljenje zabilježeno u restoranima i hotelima

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, zabilježile su rast u aprilu.
sindikalna potrosacka korpa za mjesec april
(Foto: Ilustracija)

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, zabilježile su rast u aprilu. U odnosu na mart ove godine, prosječni rast iznosio je 0,1 posto, dok je na godišnjem nivou zabilježen prosječan rast cijena od dva posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Mjesečne promjene

U aprilu, u poređenju s martom 2024. godine, najviše su porasle cijene u sektorima restorana i hotela, sa rastom od 0,7 posto. Također, cijene u sektorima zdravstva, odjeće i obuće, te rekreacije i kulture zabilježile su rast od po 0,5 posto. Hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duhan, te komunikacije u prosjeku su poskupjeli za po 0,2 posto.

S druge strane, zabilježen je pad cijena u sektorima stanovanja i režijskih izdataka za 0,5 posto, te namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće za 0,7 posto.

Godišnje promjene

Na godišnjem nivou, cijene u aprilu 2024. godine bile su više za dva posto u poređenju sa aprilom prethodne godine. Najveći rast zabilježen je u sektorima restorana i hotela, gdje su cijene porasle za 8,8 posto, dok su cijene ostalih dobara i usluga porasle za 5,7 posto. Cijene u sektoru rekreacije i kulture porasle su za 4,5 posto, dok su alkoholna pića i duhan zabilježili rast od 3,9 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u aprilu su na godišnjem nivou poskupjeli za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 2,2 posto, zdravstvo za 3,5 posto, prevoz za 3,1 posto, te komunikacije za 1,7 posto.

Sektori sa padom cijena

Prosječni pad cijena zabilježen je u sektorima odjeće i obuće za 7,3 posto, te stanovanja i režijskih izdataka za 0,2 posto.

Ove promjene odražavaju dinamično tržište u Bosni i Hercegovini, gdje određeni sektori doživljavaju značajne promjene u cijenama, kako na mjesečnom, tako i na godišnjem nivou. Agencija za statistiku BiH nastaviće da prati i objavljuje ove podatke, pružajući uvid u ekonomske trendove i kretanja u zemlji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *