Upućen novi prijedlog za poskupljenje struje za 10 posto

Odbijanje predloženog modela s tri tarife, koji je imao za cilj stimulirati efikasnije korištenje električne energije i smanjenje potrošnje, stvorilo je potrebu za novim pristupom kako bi se osigurala stabilnost i funkcionalnost sistema.
Elektropprivreda BiH
( Foto: Ilustracija, arhiva)

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife koji nije predviđao poskupljenje za većinu kupaca (oko 60%), Elektroprivreda BiH predložila je regulatoru linearno povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostale potrošnje.

Novi prijedlog predviđa linearno povećanje od 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući troškove energije i mrežarine. Elektroprivreda BiH ističe kako je nužno odmah djelovati kako bi se očuvala operativna stabilnost sistema i osigurala kontinuirana opskrba električnom energijom.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH, dr. Sanel Buljubašić, izjavio je da će, unatoč odbijanju modela s tri tarife, kompanija u suradnji s Vladom FBiH pronaći rješenja za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva. Buljubašić naglašava kako će, čak i uz povećanje, cijene električne energije za kupce Elektroprivrede BiH ostati najniže u regiji.

Podsjećamo da je FERK, kada je riječ o modelu s tri tarife, istaknuo kako je predložena plava tarifa (potrošnja od 268 do 1.000 kWh) za više od 50% viša u odnosu na zelenu tarifu (potrošnja do 268 kWh), što se odnosi samo na trošak energije bez uključivanja mrežarine. Međutim, analiza Elektroprivrede BiH pokazala je da je stvarna razlika manja kada se uključi i mrežarina.

FERK je također propustio samostalno predložiti usklađivanje cijena, na što ga propisi obavezuju. Odbijanje predloženog modela s tri tarife, koji je imao za cilj stimulirati efikasnije korištenje električne energije i smanjenje potrošnje, stvorilo je potrebu za novim pristupom kako bi se osigurala stabilnost i funkcionalnost sistema.

Prijedlog linearnog povećanja cijena pažljivo je razmotren s obzirom na trenutne ekonomske i tržišne uvjete, te je usmjeren na postizanje ravnoteže između potrebe za održivošću sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije, navode iz Elektroprivrede BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *