(Foto: Ilustracija)
Ako niste zadovoljni okusom hljeba koji ste dosad pripremali, ovaj recept će vas oduševiti. Tajna njegovog idealnog okusa krije se u dodatku sode bikarbone. Za pripremu ovog hljeba trebat će vam:
- 1 kašičica sode bikarbone
- 500 grama brašna
- 1 kašičica soli
- 350 mililitara mlijeka
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
- Pomiješajte mlijeko i limunov sok, te ostavite da odstoji otprilike pet minuta kako bi se smjesa aktivirala.
- U drugoj posudi, pomiješajte brašno, so i sodu bikarbonu.
- Postepeno dodajte mješavinu mlijeka i limunovog soka u suhe sastojke, miješajući dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
- Zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Po potrebi, dodajte još brašna.
- Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u posudu za pečenje.
- Pecite otprilike 30 minuta, ili dok hljeb ne dobije zlatno-smeđu boju.
Ovaj jednostavan recept donijet će vam hljeb s nevjerojatnim okusom i teksturom. Uživajte u svakom zalogaju!