Može li Džekin Fenerbahce do titule večeras: Borba do samog kraja

Paralelno sa trkom za titulu između Fenera i Galate, vodi se i ona za najboljeg strelca Lige između Galatinog Maura Ikardija i Fenerovog Edina Džeke
Može li Džekin Fenerbahce do titule večeras: Borba do samog kraja
(Foto: Facebook / Edin Džeko)

Fenerbahče se drži svog sna da osvoji titulu u turskoj Superligi, a u nedelju će imati posljednju priliku, kada ugosti Istanbulspor na svom stadionu “Šukru Saradžoglu”.

Ali, na žalost navijača, “žuti kanarinci” ne zavise samo od sebe u ovoj utakmici jer tri boda zaostatka za “interkontinentalnim rivalom” Galatasarajem znači da će im biti potrebno čudo u vidu pobjede Konjaspora na svom terenu protiv branioca titule Galatasaraja.

Konju odnevano sa klupe predvodi nekadašnji golamn Partizana i reprezentacije Jugoslavije Fahrudin Omerović koji je preporodio “orlove” od dolaska u klub. Konjaspor je sezonu inače počela pod trenerskom palicom Aleksandra Stanojevića.

“Žuti kanarinci” su produžili nadu da mogu do titule dramatičnom pobjedom nad Galatasarajem prošlog vikenda, ali njihova sudbina i dalje dijelom zavisi od drugih rezultata. Fenerbahče je obezbijedio da će trka za titulu ići na kraj teškom pobjedom od 1-0 nad liderom lige Galatasarajem na Rams Parku prošlog vikenda.

Susret je bio napet, sa 11 žutih i crvenim kartonom. Zanimljivo, uprkos tome što su obje strane upisale po 11 pokušaja, samo je jedan udarac došao do mreže – pogodak Čalara Sojundžua u 71. minutu koji je obezbijedio ovu dramatičnu završnicu sezone.

Ekipa Ismaila Kartala sada ima tri boda zaostatka za liderima i mogu da postanu šampioni samo ako pobjede, a Galatasaraj izgubi.

Fenerbahčeu na ruku u ovom meču ide historijska dominacija nad današnjim protivnikom, pošto nije izgubio od Istanbulspora ni u jednom takmičenju od 2003. godine. Pored toga, mogu se pohvaliti drugim najboljim rezultatom kod kuće u ligi ove sezone, što bi trebalo dodatno da ojača njihovo samopouzdanje.

Sezona košmara Istanbulspora u Superligi završava se u nedjelju. Njihov posljednji meč u Superligi protiv Fenerbahčea označava kraj turbulentne sezone poremećene promjenama trenera, oduzimanjem bodova, pa čak i prekidom utakmice zbog kontroverzne sudijske odluke.

“Bikovi” su izgubili posljednjih pet mečeva, uključujući i poraz od Sivaspora sa 3:1 u posljednjem kolu. Ekipa Osmana Zekija Korkmaza završiće na dnu tabele, sasvim zasluženo, pošto je primila najviše golova i zabilježila najviše poraza u diviziji.

Uprkos užasnoj sezoni, Istanbulspor će nastojati da spasi dio ponosa. Međutim, njihova posljednja pobjeda u gostima kod Fenerbahčea stigla je još 2003. godine.

Paralelno sa trkom za titulu između Fenera i Galate, vodi se i ona za najboljeg strijelca Lige između Galatinog Maura Ikardija i Fenerovog Edina Džeke. Trenutno Italijan ima tri gola više na kontu od “bosanskog dijamanta”. S druge strane, u trci za najboljeg asistenta lige su kapiten Srbije i Džekin saigrač Dušan Tadić s jedne, odnosno Dris Martens iz Galatasaraja s druge strane. Belgijanac ima dva uspješna dodavanja više. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *