Korisni recepti: Kako zgusnuti jelo na kašiku?

Mnogi od nas imaju averziju prema varivima zato što ih nismo voljeli jesti u mladosti ali smo ipak svi odrasli na ovakvim jela i u sekundi nas vrate u djetinjstvo. Ako se mučiš sa zgušnjavanjem svog jela probaj s nekim od naših savjeta
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Jela na kašiku odličan su izbor kada želite pripremiti obrok za više dana. Osim toga jušna jela su odličan način da iskoristiš sezonsko povrće ali i da tvoja obitelj jede zdravije.

Mnogi od nas imaju averziju prema varivima zato što ih nismo voljeli jesti u mladosti ali smo ipak svi odrasli na ovakvim jela i u sekundi nas vrate u djetinjstvo. Ako se mučiš sa zgušnjavanjem svog jela probaj s nekim od naših savjeta.

1. Napravi zapršku

Tradicionalni način zgušćivanja jušnih jela je zaprška zbog koje variva i imaju prepoznatljivu crvenkastu boju.

Da bi napravio zapršku trebat će ti brašnoulje ili mast, voda i crvena paprika.

Sve što trebaš napraviti na kraju pripreme jušnog jela je ubaciti zapršku u svoje jelo i kuhati još nekih 15-tak minuta.

2. Jelu dodajte crvene leće

Ako želiš na neki malo zdraviji način zgusnuti svoje jušno jelo onda koristi crvenu leću.

Osim toga zaprška može biti problem za osobe koje ne podnose brašno, a i ako se loše napravi zaprška može teško sjesti na želudac.

Ova mahunarka odlična je za zgušnjavanje zato što se kuha jako kratko, dovoljno joj je svega 15 minuta kako bi bila kuhana.

Za litru variva trebati će vam 100 grama crvene leće.

3. U jelo ubaci krumpir

Na početku kuhanja u lonac u kojem kuhaš svoje jušno jelo ubaci jedan cijeli krumpir.

Pred kraj kuhanja kada je krumpir gotov izvadi ga iz loncadodaj mu malo tekućine i od njega napravi pire.

Sada tu smjesu ubaci u svoje jelo i tvoj gulaš ili neko drugo jušno jelo je zgusnuto, a krumpir neće promijeniti okus tvog variva.

4. Koristi žitarice

Variva i ostala jušna jela idu odlično sa žitaricama, stoga u svoje jelo dodaj rižuječam ili proso.

Osim što će upotpuniti okusa dodati će hranjivu vrijednost bilo kojem jušnom jelu, a usput će ga i zgusnuti.

Pripazi samo da ih ne dodaš previše i vodi računa da će žitarice nabubriti.

5. Koristi kuzu prah

Prah, odnosno bijeli škrob koje se dobije iz korijena biljke Kuzu odavno se u Japanu cijeni kao ekstremno zdrava namirnica.

U praksi se pokazao odličan za zgušnjavanje jušnih jela, pa probaj svoje jelo zgusnuti ovim prahom.

Sve što trebaš napraviti je čajnu žlicu praha razmutiti u šalici hladne vodeubaciti smjesu u varivo i kuhati dok se varivo ne zgusne.

6. Napravi hladnu zapršku

Ovo je zapravo najbrži način zgušnjavanja bilo kojeg jušnog jela.

Koristi se ovim načinom kada brzo želiš završiti svoje jelo ali i kada želiš izbjeći masnoću kojom obiluje prava zaprška.

Sve što trebaš učiniti je brašno dobro razmutiti u hladnoj vodi kako ne bi bilo grudica.

Smjesu polako dodaj jelu neprestano miješajući, zatim ostavi još 5 minuta da krčka i tvoje jelo je gotovo. (Zh)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *