Regionalni lideri na skupu “Jedna regija, zajednička vizija”

Sastanak je bio fokusiran na razgovore i implementaciju dva glavna stuba Plana rasta EU za Zapadni Balkan

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Kotoru

U Kotoru je održan Regionalni sastanak lidera Zapadnog Balkana pod sloganom “Jedna regija, zajednička vizija”. Ovaj događaj okupio je lidere Zapadnog Balkana, kao i predstavnike brojnih organizacija i ključne aktere u procesima pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanak je bio fokusiran na razgovore i implementaciju dva glavna stuba Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

Sastanku, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, prisustvovala je i Danijela Gačević, v.d. direktorice CEFTA Sekretarijata, piše Biznis Info.

Širenje Zajedničkog regionalnog tržišta i rani pristup jedinstvenom tržištu EU od suštinskog su značaja za ubrzanje kako ekonomskog napretka regiona tako i procesa pristupanja EU, smatra Gačević.

– Tokom današnjeg razgovora istražili smo strateške načine na koje bismo mogli da iskoristimo CEFTA-u i Zajedničko regionalno tržište u cilju unapređenja ambicije regije da se približi jedinstvenom tržištu EU. Ovo uključuje rješavanje problema s redovima kamiona na prelazima sa EU proširenjem zelenih koridora CEFTA-TCT. Osim toga, unapređujemo razgovore o sporazumima o ocjeni usklađenosti, koji se smatraju djelotvornim mehanizmom za uklanjanje viza za izvoz naših industrijskih proizvoda. CEFTA također podržava napore relevantne za omogućavanje regionalne

upotrebe alata e-identifikacije kao što su e-potpisi, kao i olakšavanje kretanja kritičnih ljekova“, navela je Gačević.

Nakon uspješnih samita u Skoplju i Tirani, lideri Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju kojom učvršćuju svoju posvećenost punoj implementaciji akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta i naznačavaju prioritetne oblasti za predstojeći Plan. Ova nova agenda će se koncentrisati na unapređenje trgovine omogućavanjem neograničenog kretanja roba i usluga unutar CEFTA-e.

Osim toga, fokusirat će se na razvoj ljudskog kapitala, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti, te unapređenje digitalne transformacije.

Kroz Deklaraciju je također pohvaljen napredak postignut u vezi sa CEFTA-TCT Zelenim koridorima, a istovremeno su CEFTA strane pozvane da završe pregovore o Dodatnom protokolu 7 o rješavanju sporova (AP7).

Tokom sastanka, Gačević je potvrdila posvećenost CEFTA-e jačanju ekonomija regiona, zagovaranju ekonomske integracije, jačanju trgovine, unapređenju digitalizacije i regionalne saradnje. Ona je zaključila da će CEFTA, na putu regiona ka Evropskoj uniji, nastaviti da služi kao katalizator napretka i usluga regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Podsjetimo, nedavno usvojeni Novi plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan prepoznaje CEFTA-u kao centralni mehanizam upravljanja Zajedničkim regionalnim tržištem, jednim od ključnih stubova Plana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *