Zmajevi u dramatičnom finišu ispustili pobjedu protiv Portugalaca (Foto/Video)

Vukšić je u 29. minuti poravnao sa sedam metara na 26:26. BiH je imala šanu za pobjedu, ali nisu uspjeli. Ostalo je neriješeno, na SP idu Portugalci!

U uzvratnoj utakmici baraža za Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. godine, reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je danas u tuzlanskom Mejdanu sa Portugalom odigravši 26:26 (13:17).

Kao što je poznato, Portugal je u prvoj utakmici slavio sa 29:19 i već tada je bilo jasno ko je pobjednik baraža.

Ipak, naša reprezentacija je odigrala mnogo bolje nego u Guimaresu i propisno je namučila favorizovane Portugalce.

U sjajnoj atmosferi koju je stvorilo oko 3.000 gledatelja, izabranici Damira Doborca bili su u većem dijelu ravnopravan protivnik gostima, a u finišu, nakon 23:26, uspjeli su izjednačiti (26:26) i imali su napad za pobjedu, ali “cepelin” nije dobro odigran.

Na samom otvaranju meča igralo se gol za golom, a izabranici Damira Doborca nošeni podrškom navijača igrali su vrlo dobro. Ipak, u finišu prvog dijela, gosti dolaze u vodstvo od 15:12 pa 16:13.

Reprezentativci BiH su težili da smanje rezultat. Ipak, za 25 minuta primili su 15 pogodaka. Nešto slabija koncentracija u odbrani omogućila je Portugalcima da lako poentiraju. Dakako, radi se o iskusnoj reprezentaciji koja je kažnjavala sve pogreške domaćih.

U 28. minuti bh. igrači su promašili zicer. A kod gostiju je briljirao golman. Onda je stigla kazna za 13:17, što je bio i konačan rezultat prvog dijela.

Bh. tim je igrao dobro u drugom dijelu

U nastavku su bh. igrači su postigli pet golova za 9 minuta. A na golu je dobro branio – Bekir Čordalija. Semafor je u 10. minuti drugog dijela pokazivao 19:20. Poravnanje stiže golom Panića minut poslije. Tada je bilo 20:20, a u tim trenucima selektor Portugala zatražio je time-out.

Bh. Fanaticosi su pružali odličnu podršku Zmajevima u trenucima kada se lomio rezultat. Uslijedio je period kada su bile odlične odbrane na obje strane. Nekoliko minuta rezultat je bio 21:21, a domaći nisu uspjeli pogoditi sedemrac. Već u narednom napadu Portugal dolazi do vodstva 22:21. U 20. minuti ”Gusari” su poveli 24:23 nakon što je nekoliko minuta bilo izjednačeno. Mnogo se čvršće u odbrani igralo u drugom poluvremenu. Opet se dugo ovaj rezultat zadržao na semaforu. Nastavak je donio bolju igru gostiju koji su pet minuta prije kraja imali prednost 26:23. U tim trenucima gosti su imali i igrača više.

Sličan scenarij kao u prvom poluvremenu. Ipak, Herceg je vratio u narednom napadu na minus dva, a Petrović na minus jedan. Bilo je 25:26. Vukšić je u 29. minuti poravnao sa sedam metara na 26:26. BiH je imala šanu za pobjedu, ali nisu uspjeli. Ostalo je neriješeno, na SP idu Portugalci!

KAKO SMO PROPUSTILI ŠANSU

Najefikasniji u našem timu bili su Herceg sa 7 golova, Vukšić je postigao 4, po 3 su dali Grgić i S. Burić, a po 2 gola Haseljić,i Panić, dok su po 1 gol zabili Mehmedćehajić i Faljić.

U ekipi Portugala najefikasniji su bili Beanquinho 4, Alvarez, Martins, Cavalcanti i Rebelo po 3 itd.
(mp – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *