Sirup od koprive, odnosno žare, odličan je za dobrobit cijelog organizma.
Berite mlade listove (vrh koprive i tri do četiri reda ispod vrha) i to negdje u prirodi gdje nema saobraćaja, neke industrije i zagađenog zraka. Šećer možete zamijeniti stevijom ili većom količinom meda.
Ovaj sirup odličan je protiv alergija, probavnih tegoba i anemije, te jača imunitet.
800 g listova mlade koprive
15 limuna
1,5 kg šećera
10 kašika livadnog meda
2 litre vode
Postupak:
U lonac stavite listove koprive, limun narezan na kolutove i vodu – poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sve procijedite i to tako da na cjedilo stavite gazu. Limun i koprivu izgnječite rukama kako bi izašlo što više soka.
Na kraju dodajte šećer (ili neko drugo sladilo) i ostavite nekoliko sati, povremeno miješajte dok se sav šećer ne otopi. Gotov sirup ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom. Želite li da vam sirup duže traje, možete ga pasterizirati. (tl)