Velike površine Tuzlanskog kantona još su pod minama

njemacka donacija najmodernije proteze 19 zrtava mina bih
Foto: Ilustracija

Trideset godina nakon rata, i dalje smo okruženi minama. Iako se Bosna i Hercegovina obavezala da će do 2027. godine biti čista od mina, već sada je jasno da je to nemoguće, jer su milioni kvadratnih metara pod minama. Jedna od najvećih opasnosti je što ljudi misle da smo miniranje u BiH priveli kraju pa bez ikakvog nadzora odlaze u šume i prirodu, obrađuju površine ne razmišljajući da su baš tu mine.

Šezdeset i pet milijuna četvornih metara samo Tuzlanskog kantona je pod minama. Velik dio površine nije više ni označen, oznake se kradu ili uništavaju zbog čega vrlo često stanovnici na rizik odlaze u šumu ili obrađuju zemlju.

Nedavni požar u Tuzli koji je skoro došao do kuća, također je pokazao da su brojna naselja okružena minama zbog čega vatrogasci nisu ni mogli priči požarištu. Vatrogasci su stalno pod rizikom od mina.

Već dvadeset I sedam godina se u Tuzlanskom kantonu vrši proces deminiranja i deminirano je 40 milijuna četvornih metara. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obvezalo se da će naša zemlja do 2027. godine biti očišćena od mina. Ali kako? S obzirom na to da u skoro trideset godina ni pola sumnjive površine samo u Tuzlanskom kantonu nije očišćeno.

Ono što sada posebno zabrinjava jeste što bismo kao zemlja, u ovom procesu deminiranja uskoro mogli biti prepušteni sami sebi. Donatori se već polako povlače, odlaze na druga zaraćena područja. A mi, trideset godina nakon rata, ostajemo živjeti okruženi miniranom prirodom.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *