Iz budžeta plaćen 45.000 KM: Film o “ružnoj” Tuzli sakriven od javnosti

Sramotno je da Grad Tuzla finansira propagandne, naučno-fantastične filmove koji vrijeđaju sve građane i građanke Tuzle
film panonika na zrnu soli koji prikazuje tuzlu kao najruzniji grad prije vladavine jasmina imamovica sakriven od javnosti
Uvodna špica filma (Foto: Screenshot)

Dokumentarni film upitne kvalitete “Pannonica na zrnu soli” režisera Dine Mustafića, u kojem se za Tuzlu kaže da je bila “ako ne jedan od tri najružnija (grada) u Bosni i Hercegovini, onda svakako najružniji”, plaćen je iz budžeta Grada Tuzle 45 hiljada KM.

Ovaj frapantan podatak dobio je vijećnik u Gradskom Vijeću Tuzle Omer Berbić u odgovoru na vijećničko pitanje koje je postavio, piše Faktor.

U odgovoru Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu navodi se da je u budžetu Grada za 2023. godinu u razdjelu spomenute službe, na “poziciji transfer za rad Javnog preduzeća RTV 7 Tuzla, u strukturi ukupno planiranih sredstava u 2023. godini, sredstva u iznosu od 45.000 KM, dodijeljena su ovom korisniku za izradu filma povodom jubileja ‘Pannonice'”.

– Sramotno je da Grad Tuzla finansira propagandne, naučno-fantastične filmove koji vrijeđaju sve građane i građanke Tuzle. Zahtijevam od RTV 7 i od Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu povratak sredstava. Prije nekoliko mjeseci poslao sam i e-mail RTV 7 da mi pošalju link sa filmom, međutim odgovor nisam nikada dobio – kaže vijećnik Naše stranke Omer Berbić, prenosi Faktor.

Film “Pannonica na zrnu soli”, prikazan je u Cinestarovom kinu u Tuzli prilikom promocije, a nakon toga je jednom emitiran na RTV 7 i od tada mu se gubi svaki trag. Nikada nije objavljen na internetu, nema ga na društvenim mrežama, kao ni na jednoj platformi lokalne RTV 7, iako je plaćen 45.000 KM. (tl)

Podijeli

One comment

  1. Kada se cijenjeni i poštovani vijećnik Unuk Svog Djeda obrati javnosti, posebno predizborno, obično sve bude malo i smješnije.

    Sasvim je opravdano oficijelno spominjati sramni D. Mustafićev smiješni agitpropovski EPP-uradak-panegirik Jasi našem, tzv. “Panonika” ili sl. u kontekstu javnog pisanog “prosvjeda”, uz zahtjev da se “polože računi” za budžetski trošak i neviđenu javnu blamažu.

    Jedino je smješnije-najsmješnije što je O.B., aktuelni vijećnik NS-a, lično i personalno, i u tihoj tišini, glasao za usvajanje tog istog gradskog budžeta za 2023.g., kojim je i “dodijeljen” taj famozni filmaški novac D. Mustafiću preko RTV 7. Takođe, bilo je i sasvim jasno čiji će “lik i djelo” biti tema.

    Dakle, trebalo bi da dotični mlađahni vijećnik, ipak, odluči da li “piškiti ili kakiti”, pošto je vrlo rizičnog konačnog ishoda ideja “i stisnuti i prdnuti”.

    Ali, budući “nanijećeni” postizborni direktor jednog od gradskih JP, trebalo bi, ipak, da vodi računa da “ne dribla previše i da dodaje loptu”: dotični parafilm jeste Jasi “u slavu i čast”, ali je budžet iz 2023.g. prijedlog Z.Lugavića.

    I odgovornost je sasvim jasna i direktna: a, “budućeg poslodavca” nije pametno isuviše “zarijevati”.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *