Sud BiH o izdržavanju kazni Novaliću, Hodžiću i Solaku

"Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne. Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora", saopćeno je iz Suda
Sud BiH o izdržavanju kazni Novaliću, Hodžiću i Solaku

(Foto: Arhiv)

Sud Bosne i Hercegovine oglasio se povodom odluka o izdržavanju kazni zatvora za Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka kojima je potvrđena presuda u predmetu “Respiratori”.

Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, stoji u saopćenju Suda BiH.

“Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne. Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora”, saopćeno je iz Suda.

Također, prokomentarisali su i eventualnu mogućnost raspisivanja potjernica.

“Potjernica za osuđenom osobom se raspisuje tek nakon što ta osoba zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim. O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uslovi”, zaključili su.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *