Upućena incijativa za uvođenje “dobrovoljno – obaveznog vojnog roka u BiH!

Incijativu je uputilo Udruženje Krajišnika u Sarajevu zbog brige o psiho-fizičkoj formi mladih, njihovog zdravlja, ali i odvikavanja od duhana, alkohola te narkotika
(Sve je više pristalica uvođenja vojnog roka u BiH – Foto: OS BiH, ilustracija)

Na adresu Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vlade FBiH, te Parlamentarne skupštine FBiH, stigla je incijativa za uvođenje “dobrovoljno – obaveznog vojnog roka” u BiH.

Incijativu je uputilo Udruženje Krajišnika u Sarajevu zbog brige o psiho-fizičkoj formi mladih, njihovog zdravlja, ali i odvikavanja od duhana, alkohola te narkotika.

Svjesni smo da trebaju finansijske pripreme i budžet, materijalno tehnička sredstva i organizacija, pa vas podsjećamo na Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, ali i Zakon o odbrani FBiH, kako bi sve isplanirali i krenuli u realizaciju ove ili naredne godine, jer želimo zdravu omladinu i sposobnu za odbranu države“, navode iz ovog Udruženja.

Ima i drugih mišljenja o uvođenju vojnog roka u OS BiH, ali motiviranih činjenicom da su vojni rokovi uvedeni u oružanim snagama Srbije i Hrvatske, te da BiH u tom pogledu ne bi smjela “sjediti skrštenih ruku”. (vb. tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *