Rade Grujić osuđen na šest godina zatvora za silovanje Bošnjakinje 1992. godine

Sud je donio rješenje kojim je optuženom Radetu Grujiću produžen pritvor određen ranijim rješenjem ovog Suda, tako da isti po ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci
Rade Grujić osuđen na šest godina zatvora za silovanje Bošnjakinje kod Zvornika 1992. godine

(Sud BiH / Vijesti.ba)

Sud Bosne i Hercegovine je danas izrekao prvostepenu presudu kojom je optuženi Rade Grujić oglašen krivim za krivično djelo – zločini protiv čovječnosti i osuđen na šest godina zatvora.

U kaznu se optuženom uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 2.2.2023. godine, pa nadalje.                                                          

Optuženi Grujić je oglašen krivim što je, tačno neutvrđenog dana od aprila do kraja jula 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada paravojnih snaga Teritorijalne odbrane opštine Zvornik, kasnije vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Zvornik i sela Liplje.

Grujić je znajući za takav napad i svjestan da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, prisilio žensku osobu na seksualni odnos (silovanje), saopćeno je iz Suda BiH.

U istom predmetu, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Radetu Grujiću produžen pritvor određen ranijim rješenjem ovog Suda, tako da isti po ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 29.11.2024. godine, ili do nove odluke Suda, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne zatvora.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH, u roku od 15 dana, od dana prijema pismenog otpravka presude, navodi se u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *