Palenta se već neko vrijeme polagano vraća u našu prehrambenu svakodnevicu obogaćena novim kombinacijama. Aromatična palenta miriše na bosiljak, peršin, ali i čili i kurkumu, te je sve prije nego obično i dosadno jelo.
Sastojci
za 6 osoba
300 g Kukuruzne krupice Podravka
1,5 l vode
4 žlice maslinova ulja
2 žlice svježe narezanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršina
60 g naribanog parmezana
1 žlica Vegete
20 g maslaca
Za umak
100 g majoneze
150 ml kiselog vrhnja
1 čili papričica
1 žličica Vegeta Maestro kima
½ žličice Vegeta Maestro kurkume
malo soli
1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema
1. U kipuću vodu dodajte maslinovo ulje i Vegetu. Posudu s vodom maknite s vatre pa uz stalno miješanje dospite krupicu.
2. Dodajte parmezan, bosiljak, peršin, dobro promiješajte, posudu vratite na vatru i kuhajte još 2-3 minute.
3. Vruću palentu izlijte u okrugli oblik promjera 28-30 cm i ohladite.
4. Za to vrijeme pripremite umak od majoneze. U zdjelicu stavite majonezu, dodajte kiselo vrhnje, narezanu čili papričicu, kim, kurkumu, sol i peršin.
5. Ohlađenu palentu istresite na dasku, narežite na odgovarajuće komade, a zatim popecite na maslacu sa svih strana. (Coolinarika.com)