Zabrana održavanja komemoracije na Garavicama, MUP ima objašnjenje

0
216

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopćili su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona svojom odlukom o neodobravanju održavanja komemoracije za 12.000 Srba ubijenih u II svjetskom ratu na Garavicama pored Bihaća, napravilo presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u Bosni i Hercegovini. IZ MUP-a USK-a kažu da su se vodili činjenicom da se ova godišnjica nikada ne vezuje za konkretan datum i da su za traženi dan već imali zakazana događanja kojima su potrebna policijska osiguranja. Na ovaj su se potez odlučili svjesni da je riječ o skupu sa nekoliko stotina posjetilaca, i velikim brojem visokih državnih dužnosnika.

„Ali kao vi zabranjujete Srbima na području FBiH, potpuno je logično i da Srbi zabranjuju Bošnjacima. Može doći do presedana koji se nikad nije desio u BIH da neko zabrani komemoraciju“, kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

„Potrebne su dodatne snage za adekvatno osiguranje ovog skupa. S obzirom na ranije preuzete obaveze i na cjelokupnu situaciju mi smo organizatorima tražili da odrede neki drugi datum“, rekao je Ale Šiljdedić, portparol policije USK.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here