Zvizdić sa Palmerom: BiH ispunila sve uslove za kandidatski status

0
190

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewom A. Palmerom o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da euroatlantske integracije ostaju glavni vanjsko-politički prioritet Bosne i Hercegovine, a da se na unutarnjem planu radi na sveobuhvatnim reformama kako bi se stvorio povoljan poslovni ambijent, privukle investicije, otvorila nova radna mjesta i ubrzao ekonomski razvoj.

Zvizdić je informisao Palmera da su institucije BiH ispunile sve uslove Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, te izrazio očekivanje da će Evropska komisija do kraja ove godine odobriti našoj zemlji kandidatski status, čime bi odnosi BiH i EU ušli u novu fazu i što bi Bosnu i Hercegovinu dodatno učvrstilo na evropskom kolosjeku.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer je istakao da SAD ostaju čvrst i posvećen prijatelj Bosne i Hercegovine u reformskim procesima i euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje i podržava sve regionalne programe i projekte koji doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju i osiguranju mira i stabilnosti u regionu. Kao pozitivan primjer dobrosusjedske saradnje naveo je rješavanje pitanja granice s Crnom Gorom i istaknuo da bi slični ugovori trebali potpisati i ratificirati i sa ostalim susjedima čime bi se trajno stavila tačka na priče o granicama na Zapadnom Balkanu i što bi dodatno relaksiralo političke odnose u regiji.

Sastanku je prisustvovao ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here