Zvizdić: “Odgovore na Upitnik dostaviti što prije”

0
456

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon susreta s komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom izjavio novinarima da je informirao komesara Hahna o nekoliko bitnih procesa koji se nalaze u različitim fazama realizacije, prije svega o Upitniku Evropske komisije i o dosadašnjem stepenu realizacije odgovora iz Upitnika.

“Najvjerovatnije ćemo, ako ne dođe do bilo kakvih bezrazližnih političkih blokada taj posao završiti do kraja ove godine, plus-minus sedam ili deset dana”, naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, otprilike 85 posto odgovora iz upitnika je već prevedeno, preko 96 posto odgovora je dogovoreno na domaćim jezicima i ide u prevod i otprilike jedan ili dva posto odgovora će završiti u drugim nivoima tijela Mehanizma koordinacije.

Zvizdić je informirao komesara Hahna i o trenutnoj situaciji u vezi sa setom zakona koji su vezani za akcize i koji prati Zakon o Agenciji za osiguranje depozita, „čime ćemo realizirati i prethodne mjere koje su vezane za aranžman s MMF-om, kompletirati zakonsku legislativu vezano za bankarski sektor i usvajanjem zakona o akcizama brojne kredite učiniti operativnim“.

Istaknuo je da će samim tim otvoriti prostor za nove i velike investicije u oblasti cestogradnje, što će pomoći ekonomskom razvoju BiH i, što je najvažnije, otvaranju novih radnih mjesta. Zvizdić je napomenuo da su razgovarali i o strategijama, a dvije su u ovom trenutku ključne – strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja i strategija energetike.

“Očekujemo da će i komesar Hahn na današnjem sastanku s liderima političkih partija jasno istaći važnost uasvajanja ovih strategija, kako bi ih mogli usvojiti u narednih najdalje dvije sedmice, jer Vijeće ministara BiH je u potpunosti spremno da usvoji te strategije kojim bi bio do kraja godine, praktično, omogućen pristup za više od 50 miliona eura, koje bi bile umjerene u oblast poljoprivrede, što bi bilo izuzetno važno za BiH”, istaknuo je Zvizdić.

Dodaje da je razgovarano i o projektima koji su vezani za jedinstveni ekonomski region i „u tom smisluBiH je jako zainteresirana da bude dio svih procesa koji će omogućiti brži protok roba, ljudi i kapitala i omogućiti kvalitetniju ekonomsku razmjenu unutar zmalja zapadnog Balkana, ali i zapadnog Balkana s EU“.

“Iako to nije nadležnost komesara Hahna, ja sam još jednom podvukao i važnost aktiviranja MAP-a, jer smatramo da bi aktiviranje MAP-a povećalo nivo sigurnosti i stabilnosti i u BiH i u regionu, a to je ključni elemenat za uopće ukupnu ekonomsku, društvenu i političku stabilnost”, istaknuo je Zvizdić.

Naša najmera jeste, dodao je on, da u novoj strategiji EU koja će biti objavljena u februaru, BiH bude tretirana kao zemlja koja je uskladila dinamiku evropskih integracija sa dinamikom drugih zemalja zapadnog Balkana i koja će biti uključena u naredno proširenje EU na zapadni Balkan.

“Sve ćemo uraditi da završimo sve što je do nas kako bi u očekivanoj dinamici realizirali sve projekte u vezi s evropskim integracijama”, zaključio je Zvizdić, te je zahvalio komesaru Hahnu „na ukupnoj pomoći koju, posebno u posljednjih nekoliko godina, daje BiH jer ta pomoć je dragocjena“.

Komesar Hahn je kazao da, kako se približava kraj godine, njegova želja je bila da dođe u posjetu BiH da još jednom podsjeti na evropske perspektive ove zemlje. “Meni je zadovoljstvo čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale, ne samo da su pripremljene, nego su i pred njihovim okončanjem. Najvažnija od njih trenutačno je dostavljanje odgovora na Upitnik”, naveo je komesar Hahn.

Dodao je da je važno, u tom kontekstu, adekvatne odgovore dostaviti što je prije moguće, „iako bi vi mogli sa svoje strane pokrenuti određene interne procese, odnosno zadržati dinamiku rada i sa naše strane“.

Komesar Hahn je istaknuo da jedna od vrlo važnih mjera podrazumijeva i usvajanje startegija koje su preostale.

“Jedan od takvih primjera je strategija u sektoru ruralnog razvoja. Usvajanje takve jedne strategije nije stvar samo neke papirologije, da imate nešto na papiru. Svrha jednog dokumenta kao što je strategija ruralnog razvoja je da omogući dužnosnicima i vlastima u ovoj zemlji da znaju svoje strateške pravce gdje će raditi u oblasti ruralnog razvoja, kako će proširivati ovaj sektor, kako će proširivati proizvodne kapacitete, omogućavati dalji izvoz na tržište EU i slična pitanja”, istaknuo je komesar Hahn.

Napomenuo je da nepostojanje ovakvih strateških okumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava, već građanima uskraćujete prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanje. On je apelirao na sve odgovorne, na sve političare „da ovu priliku iskoriste i usvoje strategije“.

“Ista stvar važi i za usvajanje seta zakona o akcizama. To je odluka koju je ova zemlja donijela kao jedan od načina kako finansirati dalju gradnju mreže autoputeva u BiH. Mislim da ne moram nagašavati koliko je jedna infrastruktura važna za privredu bilo koje zemlje na svijetu”, potcrtao je komesar Hahn.

Po njegovim riječima, u suštini, sve se svodi na implementaciju. “Nastavite raditi ono na čemu radite. Svrha svega su interesi građana. Ali kao i obično, ja ću ostati optimista i izraziti nadu da će se odgovarajuće odluke donijeti što je prije moguće”, poručio je komesar Hahn.

Hahn u Predsjedništvu BiH: Nastaviti reforme na putu ka EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili su danas komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, a tema sastanka je bio proces EU integracija Bosne i Hecegovine, te napredak koji je napravljen u tom smislu.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da evropski put nema alternativu, unatoč trenutnoj situaciji, te su izrazili uvjerenje kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidacioni status. U tom smislu podsjetili su na zaključak Predsjedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Evropske komisije i njegov prijevod, zaključno s 15. decembrom 2017. godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH nakon sastanka.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što će Zapadni Balkan biti u fokusu predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, u prvoj polovini 2018. godine, te da će jedan od prioriteta biti EU budućnost Zapadnog Balkana. Također, je istaknut značaj održavanja Summita Zapadni Balkan – EU u Sofiji, 17. maja 2018. godine. Ohrabruju i najave da će tokom predsjedavanja Austrije Vijećem EU u drugoj polovini 2018. godine visoko mjesto na njihovoj agendi predsjedavanja zauzeti Zapadni Balkan i integrisanje Zapadnog Balkana u EU.

Saopćeno je kako je tokom susreta istaknuta važnost korištenja pozitivnog momentuma u svjetlu predstojećih predsjedavanja zemalja koje veoma dobro poznaju situaciju u regiji i spremne su da EU integracioni proces Zapadnog Balkana drže visoko na agendi EU.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku koju su institucije EU i države članice pružile Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, te nadu da će se podrška institucija EU i država članica nastaviti i ubuduće, u okviru napretka BiH na njenom EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Komesar Hahn je izrazio predanost EU perspektivi BiH, te je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuiranu provedbu neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji, navodi se u saopćenju.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here