Zvizdić: Očekujemo da predsjedavanje Hrvatske rezultira kandidatskim statusom za BiH

0
210

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora RH Gordanu Jandrokoviću i premijeru RH Andreju Plenkoviću povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

– Najiskerenije vam čestitam šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije koje u Bosni i Hercegovini vidimo kao period snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja Evropske unije na prostor zapadnog Balkana, koji u strateškom, geografskom, historijskom i kulturološkom smislu pripada porodici evropskih zemalja, napisao je Zvizdić.

Dodao je da jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU.

– To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet.
Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima, navodi Zvizdić i dodaje:

– Imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, očekujemo da u toku vašeg predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju.

– To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona.”, kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupstine BiH Denisa Zvizdića.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here