Zvizdić: Ako iz Grčke krenu migranti i BiH će zatvoriti granicu

0
400

Držimo se tri načela koja smo zacrtali na početku, a to je da budemo humani, da poštujemo međunarodno pravo kad neko traži međunarodnu pravnu zaštitu na našoj granici i naše zakone o azilu i strancima, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na današnjoj konferenciji za medije, istakavši da BiH želi biti dio evropskog rješenja kada je riječ o migrantima.

Zvizdić je naglasio da, ako granica prema EU ostaje hermetički zatvorena ili bude potpuno zatvorena, onda će i BiH ići na hermetičko zatvaranje svoje granice prema istočnim susjedima.

“U ovome trenutku na broju dva po broju migranata su građani Irana koji dolaze u Srbiju kao turisti, a onda prelaze u BiH kao migranti, kaže Zvizdić.

Prema njegovim riječima, 99 odsto onih koji ulaze su registrovani. Skoro svi ulaze u BiH sa zahtjevom za azil.

“Od 23 hiljade kojih je ušlo od januara 2018. skoro svi su iskazali zahtjev za azil, a stvarni zahtjev je podnijelo oko 1.600 migranata. Ostali su praktično napustili BiH i u ovom trenutku procjene Ministarstva bezbjednosti, Koordinacionog odbora, govore da je u BiH negdje oko 4.000 migranata, a toliki kapacitet mi imamo u smještajnim objektima u kojima se oni trenutno nalaze u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na području Unsko-sanskog kantona – kazao je Zvizdić i najavio da će Savjet ministara ponoviti zahtjev da se prihvati slanje policajaca iz federalnog MUP-a, jer to nije bilo kakav prenos nadležnosti, bilo kakvo kršenje aktuelnih zakona i procedura, nego samo namjera da se ojača granica BiH.

“Imamo ponudu iz Mađarske i od nekih drugih zemalja da nas pojačaju sa njihovim stručnjacima, policajcima, koji ne bi bili naoružani. Vrlo brzo ćemo donijeti takve odluke , naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here