Zrak u Tuzli opasan: Ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo!

0
418

Kvalitet zraka u Tuzli tokom zimskih mjeseci opasan je po zdravlje ljudi.

Prekomjerno zagađenje zraka u Tuzli, posebno u večernjim satima problem je koji već godinama muči građane. Bosna i Hercegovina je prema statističkim podacima o zagađenosti zraka, poslije Sjeverne Koreje druga u svijetu.

Sarajevo je ajzagađeniji glavni grad u svijetu. Podaci stranice AirVisual pokazuju da indeks zagađenja zraka u Sarajevu jutros nešto iza 08:00 sati iznosio čak 480, što se smatra izuzetno opasnim i nezdravim zrakom.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) zbog izrazito pogoršanog kvaliteta zraka u Sarajevu, proglasila je epizodu “uzbuna” i izdala upute za građane.

U skladu s interventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju “Uzbuna” – pripradnici MUP KS, zajedno s Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom bivaju isključena iz saobraćaja.

Uz Sarajevo i Tuzla je noćas nažalost dostigla prema posljednjim mjerenjima indeks kvaliteta zraka preko 300. Naime, mjerni uređaji za monitoring kvaliteta zraka na stanici ‘BKC’ u Tuzli pokazuje vrijednost indeksa AQI 317 zbog čega je izdato upozorenje za OPASAN zrak.

U Lukavcu je situacija još i gora jer mjerni uređaji pokazuju vrijednost od 324.

Podsjetimo, lebdeće čestice u zraku izazivaju oboljenja srca, karcinome, oboljenja pluća, osteoporozu. I zdravstvene institucije širom Federacije BiH bilježe povećanje oboljelih od respiratnornih problema. (tuzlanski.ba, foto: tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here