Znate li da su pčele jedine od insekata koje proizvode hranu (Foto)

0
374

Iz perspektive čoveka, život pčele je toliko komplikovan, složen, težak, uzbudljiv. Iz ugla pčele, sve se svodi na red, rad i disciplinu, maksimalnu predanost i bezrezervnu žrtvu.

Zašto je priča o životu pčele tako fascinantna? Na to pitanje odgovaramo isključivo naučnim činjenicama.

Da li ste znali da medonosne pčele Apis mellifera proizvode med već sto pedeset miliona godina? One jedine od insekata proizvode hranu koju mi, ljudi, jedemo.

Nevjerovatnom vještinom i snagom pčela uspije da u minuti zamahne krilcima 11.400 puta, zbog čega i čujemo zujanje. Medonosne pčele imaju 170 receptora mirisa koji im omogućuju rodbinsko prepoznavanje, komunikaciju unutar košnice i pronalaženje hrane. Rijetko se sreće takva organizovanost. Njihov njuh je toliko precizan da mogu da razlikuju i više od sto raznih biljnih sorti.

Ta malena bića u prosjeku mogu da proizvedu jednu dvanaestinu kašičice meda u svom životu. Koliko su pčele vrijedne govori i podatak da u letu obiđu od 50 do 100 cvetova.

I pored toga što je veličine zrna susama, pčelinji mozak je sposoban za veoma kompleksne funkcije i odgovorne zadatke. Budući da spada u takozvane socijalne insekte, pčela ima izuzetno bogat „repertoar ponašanjaˮ. Pčele grade šestougaone ćelije saća, manipulišu polenom, praškastom supstancom, kako bi od njega napravile grudve koje će smjestiti u korpice na nogama.

Zanimljivo je i da pčele umiju da izvedu široki spektar „plesova” kojima saopštavaju lokaciju hrane. Kada se bore sa neprijateljima, pčele mogu odlično da se snađu i izbjegnu povrede. Pored toga što čiste gnijezdo od otpadaka, usavršile su i tehniku grijanja gnijezda kontrakcijom mišića. Pčele se ne rađaju naučene, već kao mlade uče od starijih kako da prave med. Medonosne pčele znaju da je planeta okrugla, i mogu da računaju uglove kako bi se orijentisale. Danas je sasvim jasno da minijaturni mozgovi poput pčelinjih imaju mnogo veće saznajne kapacitete nego što se to pretpostavljalo prije dvadesetak godina.

Matica kao kraljica pleča može da živi i do pet godina, a u rijetkim slučajevima može da dočeka i duboku starost do sedme godine. Ona je i jedina pčela u košnici koja polaže jaja. Najveća produktivnost matice je u vrijeme ljeta, kada polaže i do 2.500 jaja dnevno. Matice imaju žaoku, ali je gotovo nikad ne koriste, uglavnom su u ćeliji i nisu u opasnosti. Jedna matica, kraljica, vlada među 20.000 do 80.000 pčela.

Trutovi, sasvim opravdano, u našem rječniku označavaju neradnike i ljenjivce sklone uživanju. Istina je da trutovi zaista ništa ne rade, to su muške pčele koje nemaju žaoku i njihov jedini zadatak jeste parenje sa maticom. (ag, rs, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here