Živinice: Prvi grad primljen u članstvo UNESCO gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika

1
254

Živinice su prvi grad iz Bosne i Hercegovine, koji je primljen u članstvo UNESCO globalne mreže gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika. Živinice su tako postale dio dinamične mreže koja podržava cjeloživotno učenje.

Formiranje savjeta mladih pri gradskoj upravi, obezbjedjenje kontinuirane edukacije gradjana, stipendiranje učenika i studenata, osiguran pripravnički staž studentima nakon diplomiranja, izdvajanje 10 % iz gradskog budžeta za rad škola na području grada i na desetine podržanih start up projekata – sve ovo je dovelo do ulaska Živinica u UNESCO-ovu globalnu mrežu gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika.

– Mi imamo ovdje Mješovitu srednju školu koja svake godine vrši tu dokvalifikaciju i edukaciju, isto tako imamo jednu privatnu školu koja isto tako radi, prema odredjenim informacijama nedgje preko 300 kandidata bude i kod jedne i kod druge škole, rekao je Said Čerkezović, pomoćnik gradonačelnika za opću upravu Grada.

Gradska uprava posebno podržava poduzetništvo žena i socijalno marginalizovanih grupa. U saradnji sa USAID-om nedavno je podržano 14 biznis start up projekata.

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here