ZHK: Svaka majka koja rodi u 2018. dobit će po 2.000 KM

0
412

Skupština Zapadnohercegovačkog kantona u četvrtak je usvojila budžet za 2018. godinu u iznosu od 82,98 miliona maraka, što je za oko tri miliona maraka više u odnosu na rebalansirani budžet za 2017. godinu.

Kantonalni ministar finansija Toni Kraljević kazao je kako je u budžetu za 2018. godinu predviđeno povećanje izdvajanja za socijalna primanja, povećanje transfera za branitelje, sport, kulturu, a osigurana su i sredstva za povećanje plaća budžetskih korisnika.

Ministar Kraljević podsjetio je da je Vlada ZHK-a nedavno usvojila odluku o povećanju osnovice za obračun plaća svim budžetskim korisnicima od 5,5 posto.

U budžetu su predviđena i sredstva za porodilje, pa će tako svaka nezaposlena majka koja rodi u 2018. godinu, kroz roditeljske naknade i jednokratnu pomoć za opremanje djeteta, dobiti 2.000 maraka.
Kada su u pitanju kapitalna izdvajanja, ona su u 2018. godini veća za 85 posto. Najveći iznos odnosi se na nabavku četiri vatrogasna vozila, za što će biti utrošeno oko 700.000 maraka, dok je pola miliona maraka namijenjeno za obnovu zgrade Policijske uprave Ljubuški.

Ministar Kraljević istaknuo je i da se Kanton u 2017. godini nije dodatno zaduživao, te je dodao kako vjeruje da neće biti potrebe za tim niti u sljedećoj godini.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here