Zemlje NATO misije povlače svoje trupe iz Iraka

0
237

Četrnaest hrvatskih vojnika počelo se jučer povlačiti iz Bagdana zbog dramatičnog slijeda događaja pokrenutog američkim ubistvom iranskog generala Qassema Soleimanija.

Kako je novi kontingent s novom sedmoricom upućen u Irak u subotu 27. decembra, a planovi su bili da stari kontingent sa sedmoricom koji odlaze napusti Irak nakon novogodišnjih praznika, odnosno upravo ove sedmice, dogodilo se da Hrvatska u trenutku odluke o suspenziji NATO-ove misije ima 14 umjesto sedmero ljudi u toj misiji.

Nakon odluke NATO saveza o suspendiranju misije u Iraku, svoje snage je počela povlačiti i Njemačka.
Kako prenosi RT Njemačka će izvući neke svoje trupe iz Iraka, a sve nakon iračke parlamentarne rezolucije koja poziva sve strane vojne snage da napuste zemlju.

Svi su se, kao i vojnici ostalih zemalja koje sudjeluju u toj NATO-ovoj misiji, počeli povlačiti jučer, a kako se neslužbeno doznaje Amerikanci su zaduženi za taj strateški prijevoz.

S obzirom na nesigurnost saobraćajnica izvan zelene zone u Bagdadu i na putu do aerodroma, prijevoz se obavlja vojnim helikopterima od zelene zone do vojnog aerodroma, odakle preko Kuvajta Hrvati i ostali NATO-ovi saveznici odlaze kući.

Misija nije sasvim prekinuta, već suspendirana, što znači da se može dogoditi da se svi vrate ako se situacija smiri, no suspenzija znači povlačenje svih pripadnika NATO-ove misije što je prije moguće.

Irački je parlament, podsjetimo, u nedjelju donio rezoluciju o okončanju prisustva stranih vojnika u Iraku. Dio malog njemačkog kontingenta u Iraku bit će premješten u susjedni Jordan i Kuvajt, saopštila je u utorak njemačka vlada.

Ovim je obuhvaćeno 30 od oko 120 njemačkih vojnika, a njemačka vlada kaže kako bi ih se moglo vratiti ako im se aktivira aktualna misija.

Ovaj korak dolazi dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala s iračkim premijerom Adel Abdul Mahdi o stanju u Iraku, a njemačka kancelarka je naglasila važnost kontinuirane saradnje Iraka i EU u borbi protiv terorizma.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here