Završen Internacionalni horski šampionat ˝Lege Artis˝

Već na šampionatu najavljena je nova aktivnost ovog ansambla. To je bajramski koncert Mješovitog hora "Lege Artis" sa gostima, 13. jula na tuzlanskom Trgu slobode

0
438
novogodisnji koncert lege artis tuzla bkc tk
Mješoviti hor Lege Artis Tuzla na sceni BKC-a

Još jedan praznik horske muzike je iza nas. Tokom tri dana u Tuzli su održana tri koncerta horske muzike uz učešće desetak ansambala i više stotina horskih pjevača.

Šampionat je ove godine bio revijalnog karaktera, u čast jubileja, deset godina uspješnog postojanja i rada MOC “Lege Artis”.

– Veoma smo ponosni na činjenicu da punih deset godina,svojim manifestacijama obogaćujemo kulturnu scenu grada i kantona, i što smo, nerijetko, pokretači kvalitetnih i kreativnih ideja. Desetogodišnjicu postojanja i sedam godina horskog šampionata, shvatamo i kao obavezu da svoju misiju nastavimo, još bolji i odlučniji – istakao je Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac Lege Artisa.

Prvog dana šampionata održan je koncert u čast desetog rođendana, na kojem su nastupili Mješoviti i dječiji hor Lege Artis, te gosti solisti pijanistkinja Sarah Skopljak, gitarista Jakša Perović i sopranistica Aleksandra Lizdek.

Drugi dan je bio u znaku dječije muzike i koncerta dječijeg hora “Lege Artis”, mališanima iz tuzlanskih obdaništa.

Na završnoj večeri šampionata održan je koncert prijateljskih ansambala i upriličen istinski užitak za ljubitelje horske muzike.
Nastupili su Mješoviti hor “Lege Artis”, Ansambl “Iskre”, ansambl “Slovenčice”, hor Behrambegove medrese, svi iz Tuzle, zatim kamerni hor “Emanuil” iz Valjeva, hor Glazbene škole iz Žepča, te ansambl “Libero” iz Živinica, pišu Tuzlsrije.

Šampionat je održan pod pokroviteljstvom kantonalnog Minsitarstva za kulturu, sport i mlade, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Već na šampionatu najavljena je nova aktivnost ovog ansambla. To je bajramski koncert Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima, 13. jula na tuzlanskom Trgu slobode. Ideja nastala prošle godine, okuplja pripadnike svih konfesija, koji izvode duhovnu muziku u povodu svih vjerskih praznika. Time u “Lege Artisu” žele istaći svu ljepotu multikukturalnosti Tuzle i ljepotu zajedničkog obilježavanja svih praznika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here