Zastupnici Kluba HDZ-HNS napustili parlament

0
422

Poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH – Hrvatski narodni sabor napustli su večeras sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

To se desilo nakon što su druge stranke podržale većinom glasova da u dnevni red uđe inicijativa Socijaldemokratske partije BiH o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća s većinskom državnim kapitalom odnosno upravljačkim pravima Vlade FBiH.

SDP je kao primjer naziva koje treba brisati naveo ‘Hrvatske telekomunikacije Mostar’ te naglasio da iz naziva svih javnih preduzeća u nadležnosti Vlade treba maći imena “Herceg-Bosna’ budući da je to nepostojeća tvorevina.

Klub HDZ-HNS smatra, međutim, da inicijativa SDP-a ima za cilj nastavak “dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH”.

Taj klub neće sudjelovati u raspravi o ovoj inicijativi “imajući u vidu slovo i duh Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, sadržaj i doseg presude Ustavnog suda BiH te jasne odredbe Zastupničkog doma koje definiraju odnos navedenog Doma i Ustavnog suda BiH”, kako je rekao predjedavajući Kluba Jozo Bagarić.

Nakon što su on i klupske kolege napustili sjednicu, predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić proglasio je petominutnu pauzu koja je u toku.

Za uvrštavanje SDP-ove inicijative u dnevni red između ostalih su glasali Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here