Zaključci SDP-a, DF-a, NS-a i SBB-a: CIK “programirao” državni udar!

0
396

U centrali Socijaldemokratske partije (SDP) BiH održan je sastanak čelnika ove partije, sa čelnicima Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i Naše stranke, u vezi s prijedlozima CIK-a o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema informacijama koje su iznijeli čelnici ovih partija, Centralna izborna komisija BiH namjeravala je naredne sedmice donijeti Odluku o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta FBiH, a koja je, prema zaključcima s ovog sastanka, neustavna, diskriminatorna i koja de facto dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice.

“Ta Odluka bi, na primjer, onemogućila da jedan Hrvat iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona bude izabran u Dom naroda Parlamenta FBiH. Istovremeno niti jedan Bošnjak iz Posavskog, Livanjskog kantona ili HNK ne bi mogao biti izabran u Dom naroda. Na ovaj način u izborni sistem BiH bi se uvela neustavna rješenja, s elementima diskriminacije kojim se dodatno derogiraju dosadašnje presude Suda za ljudska prava u Strazburu kojima su utvrđene brojne diskriminacije u postojećem izbornom zakonodavstvu u BiH”, ističe se u zajedničkoj izjavi ovih partija nakon sastanka.

Oni podsjećaju da Ustavi FBiH i BiH jasno kažu kako se, do potpune provedbe Aneksa 7, mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, te da bi pozivanjem na popis iz 2013. godine CIK zapravo vršio legaliziranje etničkog čišćenja, stavljajući se time iznad Ustava.

“Dakle, CIK nema nadležnost da bilo kakvim svojim odlukama propisuje broj i strukturu delegata Doma naroda. Osim protivustavnog djelovanja, CIK očigledno sebe vidi i kao instituciju koja se može staviti i iznad Zakona. Odredba Izbornog zakona, na koju se CIK poziva u spomenutoj Odluci koja se namjerava usvojiti, je evidentno neustavna i apsolutno neadekvatna kao pravni osnov za donošenje jedne ovakve odluke. Zbog ugrožavanja demokratskog poretka, pokušaja rušenja ustavnog poretka FBiH i BiH danas smo održali hitne konsultacije i zaključili da se više ne može tolerisati ovakvo djelovanje bilo koga u ovoj državi i da se odmah moraju poduzeti sve mjere i aktivnosti kojim će se to spriječiti.

Ovakve odluke i politike koje ih sponzorišu svjesno vode BiH u potpunu paralizu i krizu koja može imati nesagledive posljedice”, zaključuje se u ovoj izjavi, uz određene zaključke koje možete pročitati u nastavku.

Zaključci
1. Tražimo da Centralna izborna komisija BiH odmah i bez uslovljavanja obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom utvrđuje broj i strukturu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju i pokušaju narušavanja ustavnog poretka FBiH i BiH;
2. Zadužuju se poslanici SDP, DF, SBB i NS da u saradnji sa drugim zastupnicima u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, koji to žele, u što kraćem roku prikupe potreban broj potpisa i podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 10.12. Izbornog zakona BiH.
3. Tražimo od rukovodstava oba doma Parlamenta Federacije BiH da najkasnije u roku od 15 dana sazovu sjednice oba doma Parlamenta FBiH na kojim bi se razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.
4. Tražimo od Visokog predstavnika u BiH da, u skladu sa svojim obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaštiti integritet izbornog procesa i demokratski poredak BiH.
5. Podržavamo diplomatske napore predstavnika međunarodne zajednice u BiH oko postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva. Očekujemo da se pri analizi ponuđenih rješenja vode demokratskim principima i načelima koja vrijede u demokratskim društvima i državama.
6. Ukoliko Centralna izborna komisija BiH ustraje u svojim namjerama da donese spornu odluku, spremni smo na svaki oblik demokratske borbe kako bi se to spriječilo, što uključuje organizaciju protesta.
7. Iskazujemo svoju spremnost i otvorenost te pozivamo sve druge političke stranke, organizacije, sindikate, udruženja i pojedince koji se zalažu za jednakost svih građana BiH na teritoriji cijele BiH, te neupitni teritorijalni integritet BiH i koji ne prihvataju uvođenje bilo kakvih dodatnih diskriminacija u ustavno-pravni sistem BiH da se priključe i podrže aktivnosti koje će ove stranke poduzimati sa ciljem ostvarivanja ovih principa.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here