Zagreb: Mladi muzičari iz Hrvatske, Srbije i BiH održali koncert u KD Lisinski

0
457

Orkestri i zborovi iz Srbije, Hrvatske i Srebrenice sa oko 265 mladih muzičara večeras su održali zajednički koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki kako bi poručili da je glazba univerzalni jezik koji nadilazi sve podjele i barijere, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 265 djece muzičara iz BiH, Srbije i Hrvatske, uključenih u Kuću dobrih tonova iz Srebrenice, Music Art Project iz Srbije i novoosnovani zbor mladih El Sistema iz Istre te Dječji operni zbor iz Zagreba pod palicom svjetski poznatog dirigenta Bečkih dječaka Geralda Wirtha održali su koncert pred punom Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinki.

Koncert se održava u sklopu Festivala glazbe, a uz organizatora Centar za kulturu i informacije Maksimir, domaćin ovog događaja je SO DO – El Sistema Hrvatska, koju vodi slavni hrvatski glazbenik venezuelanskog porijekla Ricardo Luque iz grupe Cubismo.

Udruga provodi program društvenog razvoja djece i mladih te koristi glazbu kao sredstvo postizanja društvene promjene, a u svijetu je poznata pod nazivom El Sistema.

Riječ je o nastavku projekta kojega je Kuća dobrih tonova 2012. godine pokrenula u Srebrenici.

Prošlo ljeto u Srebrenici je održan prvi regionalni kamp na kojem su s domaćinima nastupili zajedno orkestar iz Hrvatske i zborovi iz Niša.

“Ovaj koncert dio je priče o pomirenju posredstvom glazbe”, kazala je Anita Končar iz Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Na koncertu su mladi muzičari izvodili djela karakteristična za svako od tri podneblja, Hrvatske, BiH i Srbije, kao i neke poznate klasične skladbe.

El Sistema metodologija nastala je u Venezueli prije više od 40 godina, gdje je uz entuzijazam maestra i vizionara Jose Antonia Abrea, program riješio brojne socijalne probleme, maknuo mnoštvo djece s ulice te im dao smisao i radost življenja uz glazbu.

Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar te je u programu više od milijun djece i mladih. Zbog izuzetnih rezultata koje El Sistema postiže, mnogi su umjetnici i sociolozi počeli dolaziti u Venezuelu i proučavati ovaj društveni i glazbeni fenomen. To je rezultiralo usvajanjem načela i metoda El Sistema u mnogim zemljama svijeta te širenjem osnovne svrhe – pozitivnog utjecaja na osobni razvoj pojedinca posredstvom glazbe.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here