Za ukidanje regulative o pomjeranju sata 84 posto anketiranih

0
492

Evropska komisija objavila je preliminarne rezultate online ankete o pomjeranju sata zbog prelazaka na ljetnje i zimsko računanje vremena u Evropi prema kojem se 84 posto učesnika ankete izjasnilo za ukidanje regulative o pomjeranju sata, javlja Anadolu Agency.

“Prema preliminarnim rezultatima ankete, 84 posto ispitanika izjasnilo se u korist ukidanja pomjeranja vremena na satovima dva puta u toku godine”, saopćila je EK.

U anketi je učestvovalo 4,5 miliona ispitanika iz svih EU 28 zemalja, što je dosad najveći broj učesnika u bilo kojoj od javnih konsultacija pokrenutih od EK.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je kako su milioni Evropljana učestvovali u anketi jer su željeli da se njihov glas čuje.

“Poruka je veoma jasna: 84 posto njih ne žele više da pomjeraju vrijeme na satovima. Mi ćemo se ponašati u skladu s tim i pripremiti odluke koje ćemo predložiti Evropskom parlamentu i Vijeću, koji će potom odlučiti zajedno”, rekla je Bulc.

Iz EK su poručili da će konačni rezultati ankete biti objavljeni u narednim sedmicama.

Napomenuli su da je od 1980-ih godina EU postepeno uvodila zakonodavstvo koje su prihvatile članice složivši se da koordiniraju promjenu vremena na satovima u skladu s tim. Podsjećaju da od 1996. godine svi Evropljani pomjeraju satove za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u martu i jedan sat unazad posljednje nedjelje u oktobru.

“Svrha tih pravila bila je da se harmonizuje vrijeme u EU kako bi se prevazišli problemi najviše u oblasti transporta i logističkom sektoru, koji su nastajali zbog neusaglašene primjene promjene vremena na satovima tokom godine”, navodi EK i dodaje:

“Paralelno s aranžmanom o vremenskom ulasku u EU, države članice primjenjuju tri različite vremenske zone ili standardno vrijeme – odluka o standardnom vremenu je nacionalna nadležnost.”

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here