Za tuzlanskog premijera namještaj od 30.000 maraka

6
1396

Ured premijera Vlade Tuzlanskog kantona uskoro će odabrati najpovoljnijeg ponuđača za nabavku kancelarijskog namještaja, kojim će biti opremljen kabinet premijera Bege Gutića.

Konkurentskim zahtjevom planirano je kompletno opremanje Gutićevog kabineta, koje podrazumijeva nabavku radnih stolova s više vrsta komoda, staklenih polica, direktorske i operativnih stolica, konferencijskih stolova i stolica, tepiha, trosjeda, fotelje, dekorativne lampe, kafe stolova, kao i dekorativne stropne svjetiljke potrebne za osvjetljenje konferencijskog stola.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV), građane Tuzlanskog kantona koštat će 25.641 konvertibilnih maraka (KM).

Konkurentskim zahtjevom decidno su propisane dimenzije i vrsta materijala namještaja koji će krasiti premijerov kabinet.

Tako, ilustracije radi, direktorska stolica namijenjena premijeru mora imati mogućnost zaključavanja u pet pozicija, automatsko zaključavanje u različitim pozicijama te antišok sistem. Također, mora biti tapacirana u koži crne boje, a sjedište i naslon stolice moraju biti napravljeni od savijenog višeslojnog bukovog drveta.

Ovakve javne nabavke potpuno su nepotrebne u vremenu kada Tuzlanski kanton broji više od 90.000 nezaposlenih, smatra Dževad Hadžić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini TK-a.

“Već drugu godinu slušamo premijera kako je ovo konsolidacijski budžet, pa zato imamo manja izdvajanja za zdravstvo, škole, obrazovanje… I onda se desi da kupuje namještaj od 30.000 maraka. U kantonu gdje ima više od 90.000 nezaposlenih, gdje škole nemaju kreda, nenormalno je kupovati namještaj toliko skup”, smatra Hadžić.

Interesantan je i detalj da punjenje sjedišta i naslona stolice mora biti od ekspandiranog vatrootpornog poliuretana.

Trosjed i fotelja također moraju biti tapacirani u koži crne boje, uz konstrukciju od jelovog drveta, s višeslojno tretiranim drvenim vlaknima.

Suštinski problem ovakvih nabavki i ponašanja vladajućih struktura je nepostojanje interne kontrole u Vladi TK-a, smatra Sabit Zekan, poslanik u Skupštini TK-a.

“Sumnjam da je postojala potreba za nabavkom namještaja od 30.000 maraka. Mislim da je mnogo prečih, gorućih problema s kojim se kanton susreće. Ovim kantonom vladaju begovi koji se smjenjuju svake četiri godine, ali odlično sarađuju i rade kako im je volja”, kaže Zekan.

Kada se na cijenu iz konkurentskog zahtjeva doda PDV, nabavka opreme za Ured premijera, građane TK-a će koštati ravno 30.000 maraka. (A.M. – Detektor)

Download PDF

6 Komentari

  1. Mafijaški bosovi u zavjereničkim vlastima su klasične “Pokondirene tikve”. Uglavnom su spavali na “strošcima” (dušek napunjen slamom), ili sećijama prekrivrenim šiltetima. Kada su postali važni “šarafi” u odmetničkoj vlasti, počeli su izmišljati luksuz, kako bi naivnim ostavili dojam da dolaze iz “komifo” porodica. Vlast je sranje do te mjere da bi bilo najlogičnije da se narod pobuni protiv nje, ali kako je poručio “Poglavica kriva gubica”: “Narod je stoka sitog zuba”. Trpi i ono što je suludo. Po Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima i slobodama (čini mi se član pet) iz 1973. godine sveto je pravo naroda da se pobuni protiv nasilničke vlasti. Kupovina “namješćaja” za pomenutu sumu je nasilje nad ekonomijom, logikom, socijalom i moralom. Poglavice “Zlatne kašike” će nas još dugo čerupati i siromašiti, jer to puk podnosi. Sranje!

  2. Namještaj je zbilja skup. I nje za premijera nego za kabinet prvog u vladi kantona koja je vjerovatno donijela takvu odluku. Novinarima u ovoj zemlji sve je senzacija. Ima mnogo važnijih vijesti i događanja o kojima treba govoriti. Što bi smo htjeli da premijer sjedi na skemliji ili kakvoj nedaj bože pustećiji. Ne branim nikog da se zna samo mislim da priča o sići zamagljuje velike troškove npr. Hidroelektrana Vranduk i međunarodni lopovluk Štrabaka koja je počela sa Bičakčićem, pa sa Nikšićem pa evo i sa Novalićem, naš dobri i vječiti Jašarević pa borci pred Vladom Federacije, itd. Aman Ljudi!

    • Mex: Ako je tebi malo 30.000 onda si u grupi njima. Nama demobilisanim je i 100 KM puno. Slažem se da treba pisati o kruponom kriminalu, ali i o renoviranju kabineta s ovakvim parama. Baš mora Bego sjediti u “zlatnom namještaju”. Radni sto, fotelje, šta mu još treba? I zar je za to nužno dati 30.000 kad borci protestuju ili oni jadni taksisti pred opštinom već skoro mjesec, neće niko da ih primi. Begin kabinet će pojesti 100 minimalnih penzija jb te!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here