WHO upozorava da se kapaciteti bolnica pune i da bi moglo biti i gore

0
70

Posljednjih nekoliko dana nižu se rekordne brojke novozaraženih, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi dnevni broj smrtnih slučajeva u Europi mogao doseći pet puta veći nivo nego u aprilu.

Najveći rast novih slučajeva zabilježen je ove sedmice u Evropi (+44 posto). Broj novozaraženih na dan je oko 121.227 na Starom kontinentu, a prošle sedmice bio je 84.400, javlja France presse.

U BiH je jučer zabilježen dosad najveći broj zaraženih – 621, a umrlo je osam osoba.

Francuska je u jučerašnjem 24-satnom razdoblju imala zabrinjavajuću brojku od 30.620 novih slučajeva.

Mada se sada radi o iznimno visokim brojkama, vlasti i zdravstvene organizacije napominju da situacija još uvijek nije toliko ozbiljna kao što je bila proljetos, jer se provodi mnogo više testiranja i nije zabilježen toliko visok udio umrlih među zaraženima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se pune kapaciteti bolnica i da bi stanje moglo uskoro biti mnogo gore nego u aprilu, ako se ne pridržavamo mjera.

-Epidemiološka situacija u Europi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitaliziranih, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, a prenosi BBC.

Kluge je također napomenuo da nas, ako europske vlade ublaže mjere, do januara 2021., možda čeka dnevna stopa smrtnosti koja će biti četiri do pet puta veća nego što je bila u aprilu.

– Ako 95% ljudi nosi maske i ako se primijene druge mjere društvene distance, Europa bi mogla izbjeći oko 281.000 smrtnih slučajeva do februara, dodao je.

Mada su dnevne brojke umrlih još uvijek značajno niže nego proljetos i one počinju rasti, te polako u Europi opet dostižu dvocifrene ili trocifrene cifre.

Prošle sedmice broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u martu, rekao je danas čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Međutim, broj umrlih od covida-19 bio je daleko ispod razina iz marta, dodao je.

Ipak, Tedros je upozorio da se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko sedmica popuniti kapacitete na intenzivnoj njezi. Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here