WHO traži od zemalja svijeta da ne posustanu u borbi protiv koronavirusa

0
249

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je zatražila od zemalja u svijetu da insistiraju na naporima suzbijanja novog koronavirusa, naglašavajući da se globalna pandemija pogoršava i da još nije nije dostigla vrhunac u centralnoj Americi.

-Više od šest mjeseci od izbijanja pandemije, ovo nije vrijeme za bilo koju zemlju da skine stopalo s pedale, izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na online brifingu.

Vodeći ekspert UN-ove zdravstvene agencije za vanredne situacije, dr. Mike Ryan, izjavio je da je broj zaraza u centralnoameričkim zemljama još u porastu.

-Mislim da je ovo vrijeme za veliku brigu, kazao je on, pozivajući na snažnije čelništvo vlada i međunarodnu podršku toj regiji.

Ryan je rekao kako je sada potrebno fokusirati se na prevenciju drugih vrhunaca COVID-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom koja je zarazila više od sedam miliona ljudi i odnijela je više od 400.000. života.

Maria van Kerkhove, vodeći epidemiolog WHO, izjavila je na brifingu da je „sveobuhvatni pristup“ od suštinskog značaja u Južnoj Americi.

-Ovo je daleko od kraja, izjavila je van Kerkhove, prenosi Reuters.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here