Vučiću će biti upućen poziv da posjeti Sarajevo

0
515

Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva poslije današnje sjednice.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko distrikta preduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnijeg dostavljanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o preduzetim i preostalim aktivnostima u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Na sjednici je data i saglasnost za otvaranje konzulata Hrvatske u BiH sa sjedištem u Vitezu i Livnu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za nastup delegacije BiH na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN, koja će biti održana u New Yorku u periodu od 19. septembra do 28. septembra.

Delegaciju BiH će na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN-a predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Razmatrajući izvještaj sa sastanka Sjevernoatlantskog vijeća na nivou stalnih predstavnika sa predstavnicima BiH, održanog 20. juna, u Bruxellesu Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da ubrza aktivnosti na knjiženju nepokretnih perspektivnih vojnih lokacija.

Ministarstvo odbrane BiH zaduženo je i da o toku aktivnosti obavijesti Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce pasoša i sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Kine o vojnoj pomoći BiH.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o razumijevanju u oblasti sporta između BiH i Bahreina, sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije /CIK/ BiH i Vijeća Evrope za sprovođenje dodatne obuke trenera, predsjednika i članova biračkih odbora.

Odobreno je i zaključivanje Ugovora između CIK-a BiH i Vijeća Evrope o dodjeli bespovratnih sredstava za pripremu, dizajn i štampanje brošure “Nove tehnologije u izbornom procesu-izazovi i mogućnosti primjene u BiH”.(sr,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here