Vučić ne isključuje mogućnost priznanja Kosova, ako Srbija dobije nešto zauzvrat

0
549

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je danas da ne isključuje mogućnost eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova, ali je naveo da bi Beograd nešto morao da dobije zauzvrat.

“Prije svega moramo postići kompromis. Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane”, rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA povodom predstojeće posjete italijanskog premijera Giuseppea Contea Srbiji, u srijedu.

Kazao je da je pitanje promjene granica kontroverzna tema, pošto ne priznaju svi iste granice, zavisno od toga da li su priznali nezavisnost Kosova ili ne.

“Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije”, naveo je Vučić.

On je negirao da je ikada imao tajne sastanke s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, što tvrde neki mediji, i opisao je kao “čiste laži” navode o postojanju nacrta konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, prenosi agencija Beta.

Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, bit će katastrofa. Iako sve izgleda teško i ponekad nemoguće, mi smo odlučni da postignemo kompromis, siguran sam da možemo doći do rješenja uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja”, rekao je predsjednik Srbije.

On je ukazao na oprezan i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na, kako je rekao, “maksimalističke” i “provokativne” mjere Prištine kako ne bi ugrozio mir i stabilnost u regionu.

Vučić je kazao i da cijeni posredničku ulogu šefice evropske diplomatije Federice Mogherini, za razliku od Prištine koja je kritična prema Briselu.

“Problemi su između Srba i (kosovskih) Albanaca, ne mogu da kritikujem Evropu koja je učinila sve što može da očuva mir”, naveo je Vučić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here