Vrijeme: pretežno oblačno, na sjeveru zemlje sunčanije

0
170

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije je na sjevernim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 3; Zenica 9; Ivan Sedlo 11; Bijeljina, Doboj i Livno 12; Trebinje 13; Grude, Široki Brijeg i Tuzla 14; Bugojno, Mostar, Sarajevo i Stolac 15; Banja Luka, Drvar, Gradačac i Jajce 16; Bihać i Sanski Most 18; Neum 20°C.

Danas će u većem dijelu zemlje preovladavati pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Više sunčanog vremena na sjeveru zemlje. Prije podne slabije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U drugoj polovini dana jačanje padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se većinom prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U većem dijelu Bosne prolazno jača kiša tokom noći na srijedu. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 km/h. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana lokalno su mogući i olujni udari vjetra i do 80 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

Nastavlja se period relativno nepovoljnih biometeoroloških prilika. Usljed izraženijeg strujanja toplog zraka i povremenih padavina, kod većine meteoropata moguće su reakcije na promjenu, pretežno u vidu glavobolje, lošijeg raspoloženja, dekoncentracije, nesanice. Neuobičajeno visoke i ugodnije temperature za ovaj period, djelimično će umanjiti negativne efekte nestabilnog vremena.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here