Vrijeme: Oblačno, u Hercegovini kiša, na sjeveru BiH sunčano

0
131

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada uglavnom u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U ostalim dijelovima Bosne lokalno je registrovana kiša.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Banja Luka 12; Bijeljina, Doboj, Livno 13; Tuzla 14; Grude 15; Bugojno, Sarajevo  16; Bihać, Mostar 17; Trebinje 18; Neum 20°C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima više sunčanog vremena je moguće na sjeveru zemlje. Jača kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U ovim područjima je moguća i grmljavina. U većem dijelu Bosne slabije padavine. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, sa jakim udarima brzine 45 do 65 km/h. Od večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak lokalno su izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Tmurno vrijeme će loše djelovati na većinu populacije. Povećana naoblaka i padavine, uz mjestimično jaču južinu, uzrokovaće kod meteoropata reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja i nesanice. Opšta slika će, usljed izraženije nestabilnosti, biti lošija u Hercegovini.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here