Vrijeme: Danas snijeg i susnježica

0
605

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U zapadnim i sjeverozapadnim područjima sa snijegom, a u ostalim djelovima sa kišom.

Temperature zraka u 07 sati:Bihać, Gradačac, Jajce, Prijedor i Sanski Most 0 stupnjeva,Banja Luka 1,
Doboj i Tuzla 2,Bijeljina, Brčko, Bugojno i Sokolac 3,Ivan Sedlo i Srebrenica 4,Sarajevo 7,Livno 9,
Grude, Široki Brijeg i Trebinje 12,Mostar 13,Neum 15 stupnjeva.

Danas prije podne snijeg ili susnježica se očekuje u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostatku zemlje kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, padom temperature zraka, kiša će u centralnim i sjeveroistočnim područjim prelazit u susnježicu ili snijeg. Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se većinom prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše. U subotu u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Temperatura zraka u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima zemlje između 0 i 4, a u ostatku zemlje temperatura zraka između 6 i 12, na jugu i do 14 stupnjeva.

Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti. Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here