Vremeplov (30): Mešković i “fušerski golovi” (Foto)

0
889

Septembra 1971. godine zagrebačke “Sportske novosti” objavile su tekst pod radnim naslovom “Rekli su…”, s izjavom tadašnjeg golmana Slobode Rizahaha Meškovića pod naslovom “Primam “fušerske golove”.

U tekstu piše:

TUZLA — U prva tri kola. prvenstva vratar Slobode Rizah Mešković, ne brani u velikoj formi. Primio je šest zgoditaka zbog kojih i on snosi velik dio krivice. Nakon još jednog slabog dana — protiv Željezničara — on je rekao:

— Nije mi jasno što se to sa mnom događa. Primam »fušerske« zgoditke. U stvari, čitava obrana, koja je u prošlom prvenstvu ponijela dobar dio tereta teških utakmica, sada igra slabo. Za razliku od napada, koji je ispoljio koliko-toliko zadovoljavajuću efikasnost u odnosu na ranije sezone. Zaista čudno!

Tekst je, u stvari, uslijedio nakon utakmice Sloboda – Željezničar 1:3, odigrane 5. septembra 19971. godine, kada su mrežu Meškovića “izbušili” Bukal (35.), Bratić (81.) i Janković (88.), dok je jejdini gol za Slobodu postigao Mustafa Hukić u 83. minuti sa 11 metara.

Prije te utakmice Sloboda je poražena od Vojvodine (3:1), a nakon Željezničara “popila” je gorku pilulu i protiv Partizana u Beogradu (3:0).

Te godine prvak Jugoslavije bio je Željezničar sa 51. bodom, ispred Crvene Zvezde koja je osvojila dva boda manje.

Ispred Slobode (na 7. mjestu) još su bili OFK Beograd, Vojvodina, Partizan i Velež.

Tuzlanski prvoligaš prvenstvo je završio sa slijedećim bilansom: 34  12 11 11  34:33  35 bodova.

Po broju primljenih golova Mešković je te sezone bio na petom mjestu među čuvarima mreže u jugoslovenskoj ligi. (mp)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here