VM usvaja odluku o privremenom finansiranju, za državne službenike do septembra “nema zime”

0
255

Vijeće ministara danas bi trebalo usvojiti odluku o privremenom finansiranju državnih institucija i tako riješiti nedoumice d ali će institucije, a time i radnici u državnim institucijama imati sredstva za funkcioniranje, ali i plaće.

S obzirom da nema nikakvih naznaka formiranja državne vlasti, budžet nikada nije ni usvojen i na državnom nivou sve funkcionira na privremenoj osnovi. Prethodna odluka o privremenom finansiranju uskor istječe, pa se u posljednje vrijeme postavljalo pitanje, šta slijedi.

Ulje na vatru dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se prije dva dana žalio na neusvajanje budžeta, kazavši da ni on u ponedjeljak neće dobiti plaću.

Ipak, iz Vijeća ministara poručuju da “nema zime”. Naime, postoji nekoliko mehanizama koji omogućavaju da državne institucije nesmetano rade i da se finansiraju.

Tako će danas na sjednici Vijeće ministara vjerovatno usvojiti odluku o produženju privremenog finansiranja za period do septembra.

U konačnici ako zakaže Vijeće ministara budžet se može usvojiti na prijedlog Predsjedništva, što potvrđuje Parlamentarna skupština BiH.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem “finansije” kaže:

“Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ukoliko se takav budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi”.

(klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here