Vlada TK razmotrit će mogućnost popuštanja mjera

Prema izvještaju o aktivnostima službenika policije 2.684 građana upozoreno zato što ne nosi masku, a protiv dvije osobe izdati su prekršajni nalozi za nenošenje maske!?

0
259
Dosadašnje mjere nisu dovele do drastičnog poboljšanja u TK (Foto: TZL arhiva)

Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlnaskog kantona analiziralo je sve poduzete higijensko-epidemiološke mjere vezane za pandemiju COVID-19, te će sagledati mogućnosti popuštanja dijela propisanih mjera, saopćeno je danas iz ovog tijela.

Kao prioritet postavljeno je pokretanje “hladnog programa“ sa akcentom na dijagnostičke usluge na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Zbog značajne i istaknute uloge u borbi protiv pandemije neophodno je dati podršku zdravstvenom sektoru, jer je, rečeno je ovom prilikom, stanje morala kod uposlenika u silaznoj putanji.

Premda se popravlja slika kada je epidemiološka situacija na području TK, na današnjem sastanku je istaknuto da je i dalje prisutno kršenje propisanih mjera. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u proteklih sedam dana imala pojačane aktivnosti i izvršila 275 inspekcijskih nadzora.

Iako Uprava nadzor provođenja propisanih mjera, rečeno je ovom prilikom, provodi sa ograničenim brojem inspektora, kontrolisan je veliki broj ugostiteljskih i drugih objekata, ali je izdato samo šest prekršajnih naloga.

Prema izvještaju o aktivnostima službenika policije 2.684 građana upozoreno zato što ne nosi masku, a protiv dvije osobe izdati su prekršajni nalozi za nenošenje maske!?

Policija je u proteklih sedam dana kontrolisala 311 tržnih centara u kojima je upozorila 115 osoba koje nisu nosile masku. U vremenu trajanja ograničenja kretanja (policijski sat) policijski službenici kontrolisali su 655 osoba, a njih 74 je sankcionisano.

Prema mišljenju predstavnika UKC-a Tuzla izvjesno je smirivanje epidemiološke situacije sa akcentom da se što više smanji boravak više osoba u zatvorenom prostoru.

Sastanku su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar MUP-a Midhat Dobrnjić, ministar finansija Vedran Lakić, ministar zdravstva Božo Jurić, direktor Uprave policije Dževad Korman, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović, predsjednik Upravnog odbora UKC Tuzla Zlatan Mehmedović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović i drugi, saopćeno je iz Vlade TK. (Press TK)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here