Vlada TK nije učestvovala u donošenju odluke o smještaju migranata na Ljubačama

0
210

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) nije učestvovala u donošenju odluke Vlade Federacije BiH, da se kasarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara BiH za smještaj migranata, saopćeno je iz TK.

Kako se u saopćenju navodi, Vladu TK niko nije ni kontaktirao prije donošenja odluke, niti je traženo njeno izjašnjenje ili mišljenje, a premijer TK Denijal Tulumović više je puta u medijskim istupima izražavao svoje protivljenje donošenju ovakve odluke i uopće razmišljanju o Ljubačama, kao potencijalnoj lokaciji za smještaj migranata.

– Više je razloga zašto sam protiv da se u krugu bivše kasarne na Ljubačama uspostavi centar za migrante. Kasarna nije sigurna jer dijelovi tog područja još uvijek nisu deminirani. Drugo, nalazi se u centru poslovne zone, hotelskih kapaciteta, ali i u neposrednoj blizini naselja. I na kraju radi se o prostoru čiji je dio već iznajmljen i koji služi za određene poslovne aktivnosti, i od kojeg se već ubiru određeni prihodi – rekao je danas Tulumović.

Dodao je da migrantima bezrezervno treba pomoći, ali da centre treba graditi tamo gdje njihova uspostava neće, ili će minimalno utjecati na život ljudi koji tu već žive.

– U TK postoje druge lokacije gdje bi se mogao uspostaviti takav centar, a koji bi uz određena ulaganja u obnovu pružili sasvim adekvatne uslove za dvodnevni smještaj oko 150 migranata. Jedna od tih lokacija su objekti zatvorenog rudnika u Bukinju. Ovaj prostor je u blizini, ali ne i neposredno uz putnu komunikaciju, blizu je i željeznička komunikacija, a objekat raspolaže i potrebnom infrastrukturom, koja uz određena ulaganja može biti dovoljna da odgovori ovim potrebama. Naravno i za ovu lokaciju potrebna je saglasnost lokalne zajednice, pa bi federalne vlasti i u tom smjeru trebale da povedu udređene aktivnosti – poručio je Tulumović.

Istovremeno, pozvao je Vladu Federacije BiH da još jednom razmotri svoju odluku, te da lokaciju za smještaj migranata odredi uz konsultacije s kantonalnim vlastima i saglasnostima lokalnih zajednica, saopćeno je iz TK. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here