Vlada dala saglasnost za 141 radnika u RMU Banovići

0
313

Vlada FBiH danas je dala saglasnost na zapošljavanje 141 radnika u RMU Banovići, dok je za njih 11, uglavnom režijskih radnika, odbila dati saglasnost.

Potvrdio je ovo federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Džindić je podsjetio da je Vlada FBiH prilikom uvođenja moratorija na zapošljavanje jasno definisala pod kojim uslovima i na koji način može doći do prijema novih radnika u bilo kojem rudniku u koncernu ili van njega.

”RMU Banovići se obratio resornom ministarstvu i uputio zahtjev za dodjelu saglasnosti za prijem 152 radnika. Nakon što je Ministarstvo pregledalo kompletnu dokumentaciju, danas smo dali saglasnost za prijem 141 radnika, a odbili saglasnost za 11 radnika, koji su uglavnom režijski radnici’, rekao je resorni ministar.

On je potvrdio da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici primila k znanju Informaciju o realizovanim aktivnostima za finansiranje izgradnje bloka 1 TE Banovići.

U Informaciji je sumirano sve što je do sada urađeno na tom projektu, ali su definisane i određene aktivnosti, prenose Vijesti.ba.

Džindić je podsjetio na aktivnosti koje je do sada RMU Banovići pokrenuo na izgradnji bloka 1, a koje se vode od 2008. godine.

Rekao je takođe da je i Vlada FBiH u čitavom procesu usvojila 11 dokumenata, odluka i zaključaka, te provela određene aktivnosti, podsjetivši i na devet dokumenata koje je usvojio Federalni parlament na zahtjev resornog ministarstva. Osim toga, Džidić je napomenuo i da su Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija usvojili po dva pisma namjere podrške izgradnji bloka 1 TE Banovići.

”Vlada FBiH danas je kroz zaključak podržala gradnju bloka 1 TE Banovići, te zadužila Nadzorni odbor i Upravu RMU Banovići da nastave aktivnosti finansiranja i gradnje ovog projekta”, poručio je Džindić.

Ovim su, kako je konstatovao, otklonjene sve špekulacije o tome da se Federalna vlada protivi izgradnji bloka 1 TE Banovići.

”Vlada će podržati ovaj projekat, ali nije sve do Vlade FBiH”, istakao je on. (vijesti.ba)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here