Više od 40 država SAD-a tuži farmaceutske kompanije

0
483

Više od 40 američkih saveznih država podnijelo je tužbu protiv skupine farmaceutskih kompanija, uključujući izraelsku Tevu, tvrdeći da su u dogovoru napuhivale cijene lijekova.

Prema toj je tužbi 20 kompanija u razdoblju od srpnja 2013. do siječnja 2015. godine dogovaralo cijene više od 100 lijekova, uključujući one za liječenje dijabetesa i raka.

Među optuženim je tvrtkama i Teva Pharmaceuticals, najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, napominje BBC.

Prema tužbi koju je nakon petogodišnje istrage podigao državni tužitelj savezne države Conneticut William Tang, farmaceutske kompanije u dogovoru su podigle cijene nekih proizvoda i više od deset puta.

“Imamo čvrste dokaze koji pokazuju da je industrija generičkih lijekova obmanjivala američke građane u prijevari ‘teškoj’ više milijardi dolara”, istaknuo je Tang.

“Imamo elektronsku poštu, tekstualne poruke, transkripte telefonskih razgovora i bivše aktere iz same industrije, čime ćemo – uvjereni smo – uspjeti dokazati višegodišnju nezakonitu suradnju na dogovaranju cijena i podjeli tržišta velikog broja generičkih lijekova”, ustvrdio je državni tužitelj.

Istraga je pokazala zašto su troškovi zdravstvene skrbi i lijekova na recept u SAD-u bili tako visoki, naglasio je.

U Tevi pobijaju tu optužbu, poručujući da će braniti svoje postupke pred sudom.

Predstavnik Teve u SAD-u izjavio je kako izraelska tvrtka “nije sudjelovala u radnjama koje bi rezultirale prekršajnom ili kaznenom odgovornošću”, prenosi agencija Reuters.

Ostalih 19 tvrtki obuhvaćenih tužbom još nije komentiralo navode iz tužbe.(hina,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here